Baltijas valstu parlamentārieši Rīgā pulcēsies uz Baltijas Asamblejas 32.sesiju

(26.11.2013.)

28. un 29.novembrī Rīgā norisināsies Baltijas Asamblejas (BA) 32.sesija , kuras ietvaros triju Baltijas valstu parlamentārieši spriedīs par sadarbības stiprināšanu tūrisma, organizētās noziedzības apkarošanas un zinātnes un pētniecības, un inovāciju jomās, kā arī par vienota digitālā tirgus izveidi. Sesijas ietvaros tiks apbalvoti BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē laureāti, kā arī par nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā tiks pasniegtas BA medaļas.

BA sesija norisināsies Saeimas namā piektdien, 29.novembrī, Saeimas sēžu zālē. Sesiju atklās Baltijas Asamblejas prezidents Raimonds Vējonis, kā arī trīs Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājas – Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė).

 „Baltijas valstu parlamentārieši aizvien nākuši klajā ar idejām, kuras izpildvarai sākotnēji šķitušas kosmiskas un ekonomiski nepamatotas. Taču deputātu uzstājība galu galā ir vainagojusies ar rezultātu. Piemēram, sadarbība orgānu transplantācijā vairs nepazīst Baltijas valstu robežas, un tas jau ir palīdzējis glābt dzīvību. Latvijas un Igaunijas pierobežā pie pacientiem steidz arī otras valsts mediķi, jo izsaukumus var apkalpot tā ātrā palīdzība, kas ir tuvāk. Ceru, ka šajā sesijā parlamentāriešu enerģija dos būtisku impulsu, lai uz priekšu straujāk virzītos dzelzceļa savienojums no Tallinas līdz Berlīnei, kā arī daudzi citi projekti,” uzsver BA prezidents Raimonds Vējonis.

 Kā jomas, kur Baltijas valstu sadarbība aizvien ir mazattīstīta, R.Vējonis min izpēti un inovācijas, finanšu nozari, reģiona konkurētspēju, kā arī kopīgu eksporta tirgu apgūšanu un investīciju piesaisti.

 BA 32.sesijas ietvaros parlamentārieši diskutēs par vienotas reģionālā tūrisma koncepcijas izstrādi un kopīgiem projektiem kūrortu un veselības jomā. Tāpat paredzēts pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar proaktīvu un uz zināšanām balstītu pieeju organizētās noziedzības apkarošanai, kā arī Baltijas valstu sadarbību pētniecībā un inovācijās un vienota digitālā tirgus izveidē.

Saeimas namā BA ietvaros tiek sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma - 19.Baltijas Padome, kurā par politiskās un ekonomiskās sadarbības stiprināšanu klātesošos uzrunās BA prezidents, kā arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Urmas Paet) un Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Neris Germans (Neris Germanas).

 Tradicionāli sesijas ieskaņā notiks arī BA balvas laureātu - Baltijas valstu zinātnieku, literātu un mākslinieku - apbalvošana. Šogad BA balvu zinātnē saņems Renāte Blumberga. Balva literatūrā piešķirta Donaldam Kajokam (Donaldas Kajokas), bet balva mākslā – komponistam Pēteram Vehi (Peeter Vähi).

Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katras Baltijas valsts parlamenta.

 

Mediju_programma

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā