Sociālo lietu komisija pirmajā lasījumā atbalsta grozījumus bērnu pabalstu paaugstināšanai

(23.10.2013.)

„Vakardienas komisijas sēdē secinājām, ka valdības iesniegtie likumprojekti, kas paredz izmaiņas vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanā, būtībā ir brāķis. Tāpēc uzdevām ministrijām sagatavot atzinumus par deputātu izstrādātajiem alternatīvajiem likumprojektiem. Taču, tā kā ierēdņi līdz komisijas sēdei šo uzdevumu izpildīt nespēja, šodien bijām spiesti atbalstīt valdības piedāvājumu. Vienojāmies alternatīvo likumprojektu tekstu iestrādāt kā priekšlikumus uz otro lasījumu,” trešdien, 23.oktobrī, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Saeimas Kārtības rullis noteic, ka nevienu likumprojektu nevar izskatīt pirmajā lasījumā, ja tas paredz budžetā papildu izdevumus vai izmaiņas ieņēmumos un tam nav pievienota finanšu ministra atsauksme.

„Komisijai godu nedara šādu likumprojektu atbalstīšana, jo īpaši tādēļ, ka jau to anotācijās iekļautas norādes uz Satversmes pārkāpuma riskiem likumu grozījumu pieņemšanas gadījumā. Taču mums nebija citas izvēles, lai nodrošinātu bērnu kopšanas pabalstu pieaugumu, sākot no nākamā gada,” akcentēja A.Barča un vienlaikus norādīja, ka situāciju skaidros no Saeimas tribīnes 24.oktobra sēdē, uzsverot, ka līdz ar deputātu sagatavoto likumprojektu būtiski mazināsies Satversmes tiesas riski.
 
Tāpat komisijas deputāti vienojās grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 24.oktobra Saeimas sēdē prasīt steidzamību, lai parlaments tos galīgajā lasījumā varētu pieņemt pirms nākamā gada valsts budžeta.

Likumu izmaiņas paredz bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt no 100 līdz 120 latiem jeb 171 eiro, nosakot to kā universālu pabalstu, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt arī nodarbinātās personas kopā ar vecāku pabalstu. Arī minimālais vecāku pabalsta apmērs plānots 171 eiro. Tāpat plānots līdz bērna 1,5 gada vecumam pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu, tā apmēru mēnesī nosakot 43,75 procentu apmērā no vecāka bruto algas. Savukārt vecāku pabalsta saņēmējam, kurš atgriežas darbā, būs tiesības saņemt pabalstu 30 procentus no aprēķinātā vecāku pabalsta apmēra.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, jaunās normas pilnībā stāsies spēkā 2014.gada oktobrī, līdz tam nosakot pārejas periodu.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā