Ozoliņš: Maksātnespējas likumam jāaizsargā pēc iespējas vairāk krīzes upuru

(16.10.2013.)

„Maksātnespējas regulējumam jāaizsargā maksimāli daudz cilvēku, kuri krīzes dēļ nokļuvuši neizpildāmās parādsaistībās. Tautsaimniecības komisijas deputāti ar Maksātnespējas likuma grozījumiem vēlas šo situāciju atrisināt pēc iespējas labākā veidā.” To uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš trešdien, 16.oktobrī, pēc komisijas sēdes, kurā deputāti otrajā lasījumā lēma par izmaiņām fizisko personu maksātnespējas procesā.

„Mežonīgā dzīve lielpilsētā, kad atnāk, piemēram, kreditori un cilvēkam atņem pēdējo, kas pieder, tā nav civilizētas pasaules sastāvdaļa. Tāpēc nepieciešams valsts finansiālais atbalsts, lai persona var iziet maksātnespējas procesu, nezaudējot savu pēdējo īpašumu,” norāda J.Ozoliņš. Komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka šodien komisija, skatot izmaiņas maksātnespējas regulējumā, būtiski pavirzījusies uz priekšu, ņemot vērā, ka šis ir finansiāli un juridiski sarežģīts likumprojekts.

Lemjot par fizisko personu maksātnespējas procesu un bankrota procedūru, komisijas deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu, ka parāda piedziņu nevarēs vērst pret personu, kas saņem minimālo algu un pabalstu par apgādājamo.

Deputāti arī lēma, ka fiziskas personas maksātnespējas laikā personai būs jāiemaksā depozīts divu minimālo mēnešalgu apmērā kā atlīdzību par darbu maksātnespējas administratoram. Pašlaik likums paredz, ka parādniekam ir jāpierāda, ka viņam ir līdzekļi, lai samaksātu par administratora sniegtajiem pakalpojumiem. Praksē nereti ir gadījumi, kad maksātnespējas procesa sākumā šī nauda tiek uzrādīta, taču pēc pakalpojuma sniegšanas izrādās, ka tās tomēr nav, šodien deputātiem teica Tieslietu ministrijas pārstāvji. Komisijas priekšsēdētājs gan atzina, ka trešajā lasījumā deputātiem vēl būs jāvērtē, vai nepieciešama depozīta iemaksas apmēra samazināšana cilvēkiem ar zemiem ienākumiem.

Tāpat komisijas deputāti šodien noslēdza darbu pie juridisko personu maksātnespējas procesa, atbalstot regulējumā virkni papildinājumu un precizējumu, tostarp attiecībā uz izsolēm un parādnieka finanšu līdzekļiem.

Kopumā Tautsaimniecības komisijai otrajam lasījumam iesniegti vairāk nekā 150 priekšlikumu, kas saistīti ar privātpersonu un juridisko personu maksātnespēju.

Maksātnespējas likuma grozījumus komisija turpinās skatīt nākamnedēļ.





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā