Kalniņa-Lukaševica konferencē Gruzijā: Austrumu partnerības samits būs pagrieziena punkts ES attiecībās ar austrumu kaimiņiem

(07.10.2013.)

Gaidāmais Austrumu partnerības samits būs nozīmīgs pagrieziena punkts Eiropas Savienības (ES) attiecībās ar austrumu kaimiņiem. Gruzijai kā reformu īstenošanas līderei Austrumu partnerības valstu vidū ir īpaša loma šīs politikas stiprināšanā. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, pirmdien, 7.oktobrī, uzrunājot klātesošos starptautiskā parlamentu konferencē “Gruzija pirms Viļņas samita: Parlamenta loma Eiropas Savienības integrācijas procesā”, kas šajās dienās notiek Gruzijas galvaspilsētā Tblisi.

 Savā runā akcentējot gaidāmā Austrumu partnerības samita būtisko nozīmi, komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka Austrumu partnerība ir balstīta uz savstarpēju apņemšanos ievērot tiesiskumu, labu pārvaldību un cilvēktiesības un šīs apņemšanās ievērošana ir pakāpiens ceļā uz dalību ES. Vienlaikus Z.Kalniņa-Lukaševica apliecināja, ka ES dalībvalstis sagaida būtiskus Viļņas samita rezultātus, tostarp Asociācijas līguma noslēgšanu ar Gruziju. „Līguma noslēgšana veicinās vēl ciešāku Gruzijas un Eiropas Savienības dialogu un uzņēmējiem gan no Eiropas, gan Gruzijas pavērs plašākas sadarbības iespējas, tādējādi veicinot arī ilgtspējīgu attīstību un labklājību,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

 Komisijas priekšsēdētāja, uzrunājot konferences dalībniekus, atskatījās uz Latvijas pievienošanos ES. „Mūsu valsts par pilntiesīgu ES dalībvalsti kļuva pirms gandrīz desmit gadiem. Šodien, kad runājam par Gruzijas integrāciju Eiropas Savienībā, vienlaikus diskutējam arī par ciešāku Eiropas Savienības dalībvalstu integrāciju,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica, akcentējot nacionālo parlamentu lomu ES integrācijas procesā.

Integrācija nozīmē ne vien politisku apņemšanos un reformu īstenošanu, bet arī iedzīvotāju informētības un iesaistes palielināšanu, teica komisijas priekšsēdētāja. Uzsverot, ka tieši dialogs ar sabiedrību ir būtiskākais nacionālo parlamentu uzdevums, Z.Kalniņa-Lukaševica kā piemēru minēja ikgadējo Latvijas parlamenta un nevalstisko organizāciju formumu, kas ir būtisks instruments sabiedrības iesaistīšanai likumdevēja darbā.

Akcentējot, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi Gruzijas eiroatlantiskos centienus, komisijas priekšsēdētāja vēlēja Gruzijai panājumus gaidāmajā Austrumu partnerības samitā.



Saeimas Preses dienests

 

Sestdien, 20.jūlijā