Saeimas komisija iztaujā aizsardzības ministru par nākamā gada budžetu aizsardzībai

(02.10.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 2.oktobrī, iztaujāja aizsardzības ministru Arti Pabriku un ministrijas atbildīgās amatpersonas par plānoto finansējumu aizsardzībai 2014.gadā. Sēdē piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska jautājumu, ko no nākamā gada budžeta iegūs mūsu valsts karavīrs, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts sacīja, ka no 2014.gada 1.jūlija palielināsies uzturdevu kompensācijas karavīriem, kā arī karavīri saņems ap desmit eiro algas pielikumu. Tāpat papildu nauda paredzēta arī kompensācijām zemessargiem.

Aizsardzības ministrs A.Pabriks deputātus informēja, ka nākamā gada finansējums aizsardzībai būs mērens attīstības budžets – gaidāms neliels pieaugums un kopējais finansējums 2014.gadā būs 225,68 miljoni eiro, no kuriem 16 miljoni eiro paredzēti jaunām politikas iniciatīvām. Aizsardzības ministrs sacīja, ka nākamajā gadā iegūti papildu līdzekļi vienpadsmit svarīgiem mērķiem, tostarp kājnieku brigādes mehanizācijai, speciālo uzdevumu vienības un zemessardzes attīstībai, jaunsargu ekipējumam un nodarbībām, gaisa telpas novērošanas sistēmas uzstādīšanai, NBS dalībai Mali, kā arī kiberdrošībai.

Nākamā gada budžets aizsardzībai ļaus sākt noteikto prioritāšu un attīstības uzdevumu izpildi, taču tas nesaskan ar apstiprināto aizsardzības koncepciju un vidēja termiņa attīstības plānu, deputātiem teica NBS komandieris R.Graube. Viņš arī atzina, ka priecē speciālo uzdevumu vienības attīstībai paredzētais finansējums.  

Aizsardzības komisijas deputāti atbildīgajām amatpersonām arī vaicāja par plānotajiem līdzekļiem bruņu tehnikas iegādei un jaunsardzes attīstībai, kā arī par sadarbību kiberdrošībā ar citām valsts institūcijām. Tāpat deputāti interesējās, vai nākamgad plānota Latvijas karavīru dalība Afganistānā.        

Komisijas priekšsēdētājs A.Latkovskis informēja, ka komisija nākamnedēļ skatīs lēmumprojektu, kas paredz par gadu pagarināt Latvijas NBS karavīru līdzdalību NATO vadītajā Starptautisko drošības atbalsta spēku misijā Afganistānā.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde