Saeima konceptuāli atbalsta jaunu regulējumu apsardzes darbībai

(26.09.2013.)

Saeima ceturtdien, 26.septembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja jauno Apsardzes darbības likuma projektu, kas paredz būtiskus jauninājumus apsardzes iestāžu un komersantu darbībā.

Likumprojekts precizēs un noteiks prasības apsardzei attiecībā uz pārrobežu skaidras naudas pārvadājumiem, sadarbības līgumiem, darba līgumiem, sertifikātiem, speciālās atļaujas saņemšanu, pakalpojumu veidiem, kā arī apsardzes darbinieku formas tērpiem.

Jaunā likuma projekts paredz atvieglot apsardzes sertifikātu saņemšanas kārtību personām, kuras apguvušas akreditētu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu un ieguvušas drošības speciālista kvalifikāciju. Šādām personām nebūs jākārto apsardzes darbības kvalifikācijas pārbaudījums.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk inkasācijas apsardze būs kā atsevišķs apsardzes pakalpojuma veids, un tai būs jāsaņem atsevišķa atļauja.

Jaunais regulējums noteiks, ka apsardzes darbinieka formas tērpiem jābūt atšķirīgiem no ikdienas apģērba ar skaidri izlasāmu apsardzes uzņēmuma nosaukumu. Tāpat plānots, ka turpmāk apsardzes darbiniekus varēs nodarbināt, tikai slēdzot darba līgumus. Slēgt uzņēmuma līgumus vairs nebūs iespējams.

Turpmāk speciālo atļauju neizsniegs personām, kas ir sodītas ne tikai par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, bet arī, ja tai būs celta apsūdzība.

Jaunais likums papildināts ar pienākumu komersantam pārliecināties par apsardzes pakalpojuma līguma slēgšanas tiesībām, jo, kā norāda likumprojekta autori, praksē ir gadījumi, kad kāda objekta apsardzi pieprasa personas, kurām nav tiesību to darīt, jo nekustamais īpašums pieder citai personai.

Tā kā apsardzes komersanti praksē slēdz sadarbības līgumus, paredzēts pienākums par to informēt pakalpojuma ņēmēju, lai trauksmes gadījumā cilvēki nebūtu pārsteigti par cita apsardzes uzņēmuma ierašanos.

Lai mazinātu administratīvo slogu, jaunais regulējums paredz, ka turpmāk iekšējās drošības dienestu vajadzēs reģistrēt, ja apsardzi veiks vairāk nekā pieci darbinieki. Pašlaik tas ir jāreģistrē, ja drošības dienestā strādā trīs vai vairāk darbinieku.

Likumprojekta autori norāda, ka pašlaik valstī ir vairāk nekā 500 licencēti apsardzes komersanti, vairāk nekā 100 reģistrēti iekšējie drošības dienesti un vairāk nekā 14 tūkstoši personu, kurām izsniegti apsardzes sertifikāti.

Jaunais regulējums aizstās 2006.gadā pieņemto likumu par apsardzes darbību.

Apsardzes darbības likuma projektu divos lasījumos vēl jāskata Saeimai.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde