Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta interešu konflikta novēršanas likuma grozījumus valsts uzņēmumu pārvaldības pilnveidei

(18.09.2013.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 18.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas nepieciešami valsts kapitāla daļu pārvaldības reformas īstenošanai.

 Ar likuma grozījumiem paredzēts paplašināt iespēju kapitālsabiedrību padomju locekļiem savienot amatus, tostarp ar amatu privātā kapitālsabiedrībā. Šādas izmaiņas nepieciešamas, lai valsts uzņēmumu pārvaldībā varētu piesaistīt profesionāļus no privātā sektora un starptautiskā tirgus, norāda likumprojekta autori. Vienlaikus plānots saglabāt vispārējo ierobežojumu, ka amatpersona savu amatu var savienot ne vairāk kā ar diviem citiem algotiem amatiem vai citādi atlīdzinātiem amatiem citās publiskas personas institūcijās.

 Jaunais amatu savienošanas regulējums attieksies ne tikai uz valsts un pašvaldību kapitāla pārvaldību, bet arī uz citām atvasinātām publisku personu dibinātām un pārvaldītām kapitālsabiedrībām.

Grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā ir saistīti ar jauno Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likuma projektu, kas paredz, kā publiskai personai būs jāpārvalda savas kapitāla daļas un kapitālsabiedrības. Jaunais likums noteiks publisko personu kapitālsabiedrību dibināšanas, darbības un likvidācijas kārtību, kapitāla daļu pārvaldības kārtību, tostarp sasniedzamo mērķu noteikšanu un darbības rezultātu izvērtēšanu. Regulējums paredz daļēji centralizēta valsts kapitāla daļu pārvaldības modeļa ieviešanu, tostarp Valsts kapitāla daļu pārvaldības biroja izveidošanas kārtību un darbības principus. Tāpat tiks noteikta dividendēs izmaksājamās peļņas daļas noteikšanas kārtība, motivējošas kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļu atalgojuma sistēmas ieviešana, kritēriji kapitālsabiedrības padomes izveidei un kapitāla daļu atsavināšana.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” trijos lasījumos vēl lems Saeima. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā