Ozoliņš Briselē: budžeta veidošanas rekomendāciju analīzē nepieciešama lielāka ES dalībvalstu nacionālo parlamentu iesaiste; patlaban atvēlētais laiks ir nepietiekams

(18.09.2013.)

Lai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis varētu pilnvērtīgi analizēt un sniegt komentārus par Eiropas Komisijas izstrādātājām rekomendācijām dalībvalstīm nacionālo budžetu veidošanai, tām nepieciešams daudz laika, jo ne vienmēr tās jāiestrādā jau nākamā gada valsts budžetā. Patlaban atvēlētais laiks komentāru sniegšanai nav pietiekams, lai notiktu pilnvērtīgas diskusijas dalībvalstu parlamentos. To uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš, otrdien, 17.septembrī, ar Eiropas Parlamenta un dalībvalstu parlamentu pārstāvjiem Briselē diskutējot par ES padomes izstrādātajām rekomendācijām.

J.Ozoliņš 17. un 18.septembrī piedalās Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas rīkotajā kopsēdē ar dalībvalstu parlamentiem par Eiropas semestri.
 
Līdztekus tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs kolēģiem uzsvēra - Latvija ir daudz mācījusies no politikas kļūdām pagātnē un šobrīd sev ir definējusi, ka tieši strikta fiskālā politika ir viens no svarīgākajiem ilgtspējīgas ekonomikas stūrakmeņiem Latvijā.

Tāpat uzskatām, ka liela nozīme jāpievērš strukturālo reformu koordinācijai starp eirozonas valstīm, sanāksmē pauda J.Ozoliņš.

Eiropas Parlamenta Ekonomikas komiteja vakar Briselē rīkoja viedokļu apmaiņu ar dalībvalstu parlamentiem, lai pārrunātu ES Padomes apstiprinātās rekomendācijas dalībvalstīm, kuras tām jāņem vērā, veidojot nacionālo budžeta likumdošanu, kas katrā ES dalībvalstī šobrīd tiek apspriesta, un īpaši dalībvalstu parlamentu lomu un iespējas ietekmēt gan šo rekomendāciju izstrādi, gan ieviešanu.

Eiropas semestris ir sešu mēnešu posms, kura laikā tiek pārskatīta dalībvalstu budžeta politika un struktūrpolitika, lai atklātu jebkādas iespējamas nekonsekvences un nelīdzsvarotības pazīmes un uzlabotu ekonomisko pārvaldību. Mērķis ir stiprināt koordināciju, kamēr būtiski budžeta lēmumi vēl tiek gatavoti.

Līdzās ekonomikas pārvaldības stiprināšanas pasākumiem, Eiropas Semestra mērķis ir arī nostiprināt sasaisti starp dalībvalstu nacionālo fiskālo un ekonomisko politiku, kā arī Eiropas līmeņa prioritātēm.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā