Saeima latu nomaiņai pret eiro galīgajā lasījumā pieņem grozījumus 60 likumos; konceptuāli atbalsta 56 likumprojektus

(12.09.2013.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 12.septembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus 60 likumos un konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja 56 likumprojektus, kas paredz latus nomainīt pret eiro.

 Grozītajos likumos vārds „lats” aizstāts ar vārdu „euro”, savukārt, ņemot vērā Euro ieviešanas kārtības likumā noteikto noapaļošanu, vairākos likumos minētās summas no latiem uz eiro konvertētas precīzi pēc matemātikas principiem. Piemēram, likumā „Par vieglo automobiļu un motociklu nodokli” noteiktā nodokļa likme vieglajiem automobiļiem ar motora tilpumu virs trīs tūkstošiem kubikmetru līdzšinējo 600 latu vietā no nākamā gada būs 853,72 eiro.

 Savukārt virknē likumu minētās summas konvertētas un papildus pārrēķinātas, noapaļojot gan uz augšu, gan uz leju līdz veseliem vieniem, pieciem, desmitiem, simtiem vai attiecīgi tūkstošiem eiro un par labu privātpersonai. Piemēram, līdzšinējais naudas sods par strādāšanu bez darba atļaujas, kas patlaban paredzēts no simt līdz piecsimt latiem, turpmāk pēc konvertācijas un noapaļošanas uz leju būs robežās no simt četrdesmit līdz septiņsimt eiro.

Ņemot vērā, ka no nākamā gada Latvijas Banka emitēs tikai eiro un vairs nenoteiks ārvalstu valūtu oficiālo kursu, šodien pirmajā lasījumā atbalstīti grozījumi likumā „Par grāmatvedību” kas nosaka, ka grāmatvedībā turpmāk būs jāizmanto Eiropas Centrālās bankas publicētais eiro atsauces kurss. Grāmatveži varēs arī izmantot pasaules finanšu tirgus atzīta finanšu informācijas sniedzēja publicēto valūtas tirgus kursu attiecībā pret eiro.

Savukārt saistībā ar pāreju no latiem uz eiro konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli” paredz, ka no nākamā gada 1.janvāra no apgrozības nevajadzēs izņemt tās cigaretes, kuru marķējumā līdzšinējā maksimālā cena norādīta latos. Šādas cigaretes tirdzniecības vietām varēs piegādāt līdz šī gada 31.decembrim un tirgot neierobežoti ilgi, bet pārvietot starp noliktavām - līdz šī gada 15.decembrim.

Atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs uzsver, ka „šodien Saeima jau 60 likumprojektus varēja pieņemt galīgajā lasījumā, jo, caurlūkojot tos komisijā, ne deputātiem, ne ekspertiem, ne arī Saeimas Juridiskajam birojam iebildumu nebija. Savukārt grozījumus Latvijā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā pēc atbildīgās komisijas lūguma Saeima šodien noraidīja, jo šo deputātu darbu apmaksā Eiropas Parlaments”.

Šodien konceptuāli atbalstītos un par steidzamiem atzītos grozījumus 56 likumos latu nomaiņai pret eiro Saeimā otrajā galīgajā lasījumā plānots izskatīt 19.septembrī.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā