Saeima ceturtdien konceptuāli lems par grozījumiem 117 likumos latu nomaiņai pret eiro

(11.09.2013.)

Saeima ceturtdien, 12.septembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā lems par 117 likumprojektiem, kas saistīti ar pāreju no latiem uz eiro. Par likumprojektiem atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgs Saeimu grozījumus likumos atzīt par steidzamiem.

 Saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likumu 30 likumprojekti paredz vārdu „lats” aizstāt ar vārdu „euro”, 17 likumprojekti paredz konvertēt summas no latiem uz eiro precīzi pēc matemātikas principiem, bet 70 likumprojekti – konvertēto summu papildu pārrēķināšanu, noapaļojot gan uz augšu, gan uz leju par labu privātpersonai.

 Galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems par grozījumiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas likumā. Ņemot vērā, ka bibliotēkas projektu nebūs iespējams pabeigt līdz šī gada beigām, likumprojekts paredz, ka bibliotēkas būvdarbi jāpabeidz līdz 2014.gada 31.decembrim.

Galīgajā lasījumā kā steidzamu Saeima rīt skatīs arī grozījumu Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā, kas paredz iespēju sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem iepirkuma līgumu slēgt arī uz ilgāku laiku, nevis tikai uz pieciem gadiem, kā tas bija noteikts līdz šim, un grozījumus Biometrijas datu apstrādes sistēmas likumā, kas precizēs Biometrijas datu apstrādes sistēmā iekļaujamo informāciju un datu izmantošanu, kā arī iestādes, kas varēs sistēmā iekļaut un aktualizēt informāciju, kā arī to izmantot. 

Saeimā galīgajam lasījumam sagatavoti grozījumi nodokļu un nodevu likumā, un tie paredz, ka valsts nodeva turpmāk būs jāmaksā arī par medību vadītāja apliecības izsniegšanu. Savukārt, lai mazinātu administratīvo slogu un veicinātu medību tūrisma attīstību, vairs nebūs jāmaksā valsts nodeva par medību trofeju izvešanu no Latvijas. 

12.septembra Saeimas sēdē deputāti izskatīs arī Saeimas Juridiskās komisijas sagatavotos lēmuma projektus par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu pieciem tiesnešiem. Tāpat Saeima lems par četru jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, tostarp par piecu deputātu rosinātajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas paredz, ka Eiropas Savienības komisāra amata pretendenta kandidātu ar ne mazāk kā 51 balsi apstiprina Saeima.

Saeima rīt arī lems, vai iekļaut sēdes darba kārtībā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavoto lēmuma projektu, lai, pārdalot valsts budžetā noteikto apropriāciju starp Labklājības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju, varētu nodrošināt valsts atbalsta izmaksu tiem vecākiem, kuru bērniem no pusotra gada vecuma pašvaldība nevar nodrošināt vietu bērnudārzā un kuri apmeklē privāto bērnudārzu.

Kopumā Saeimas 12.septembra sēdes darba kārtībā iekļauti 144 jautājumi, un sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/kwkf.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt atbildīgo amatpersonu atbildes uz trīs deputātu jautājumiem – par medicīnas darbinieku atalgojumu, finansējumu slimnīcām, un medicīnas pakalpojumu sniegšanu ārstniecības iestādēs, kā arī par uzņēmumu „Latvijas Mobilais Telefons” un „Lattelecom” apvienošanu. Deputātu jautājumi un amatpersonu atbildes pieejamas http://ej.uz/qd6i.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā