Publisko izdevumu komisija vēlas pastiprināt amatpersonu atbildību par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem

(04.09.2013.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija rudens sesijā plānojusi pastiprināti pievērsties jautājumam par amatpersonu un darbinieku atbildību par Valsts kontroles revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem. Komisija vērtēs gan atsevišķu Valsts kontroles revīziju materiālu virzību Ģenerālprokuratūrā un Valsts policijā, gan atbildīgo iestāžu rīcību, saucot vai nesaucot pie atbildības amatpersonas, kuras izraisījušas konstatētos pārkāpumus.

Tāpat komisija plāno uzsākt diskusiju par amatpersonu atbildības pastiprināšanu par nelikumīgu un nelietderīgu rīcību ar valsts vai pašvaldību resursiem. Komisija rosinās noteikt - gadījumos, kad Valsts kontrole ir konstatējusi prettiesisku vai nelietderīgu rīcību ar valsts mantu, attiecīgās iestādes vadītājam būs jāvērtē amatpersonu vai darbinieku atbildība par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem.

Ar vēlmi stiprināt Valsts kontroles un valsts pārvaldes iekšējo auditoru sadarbību, kā arī apzināt iestāžu iekšējās kontroles sistēmās pastāvošās nepilnības komisija darba plānā ir paredzējusi sēdes ar ministriju iekšējo auditoru, Valsts kancelejas, Iekšējās audita padomes un Valsts kontroles līdzdalību.

Līdz gada beigām komisija iepazīsies ar vairāku būtisku Valsts kontroles revīziju rezultātiem, piemēram, „Valsts budžeta līdzekļu izlietojuma likumība un ekonomiskums ambulatorai ārstēšanai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensācijai”, „Finanšu ministrijas un VAS „Valsts nekustamie īpašumi” darbības atbilstība normatīvo aktu prasībām un lietderība, attīstot un atsavinot valsts nekustamos īpašumus”, „Valsts ieņēmumu dienesta rīcības likumība un efektivitāte ar administratīvo pārkāpumu un kriminālprocesa ietvaros izņemtajām un konfiscētajām mantām”.

Apstiprinot 2013.gada rudens sesijas darba plānu, komisija ir plānojusi arī skatīt vairākus ar publiskajiem izdevumiem un valsts stratēģisko attīstību saistītos jautājumus, piemēram, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas izstrādāšanas gaitu, attīstības finansēšanas institūcijas izveidošanas modeli, tostarp Latvijas Hipotēku un zemes bankas pārveidošanas plānu, kā arī izstrādāto „Gaismas pils” apsaimniekošanas un uzturēšanas plānu.

Attiecībā uz revīzijas funkciju Saeimā Publisko izdevumu komisija plāno iepazīties ar Saeimas informācijas tehnoloģiju pārvaldības efektivitātes audita rezultātiem, izvērtēt Saeimas Administrācijas darbības stratēģiju 2014.-2016.gadam, uzraudzīt sniegto ieteikumu ieviešanu, kā arī noteikt 2013.gada pārskata revīzijā prioritāri pārbaudāmos jautājumus.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā