Izglītības komisija tiksies ar kultūras un izglītības ministriem

(29.08.2013.)

Galvenie temati gaidāmajā rudens sesijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem tradicionāli tiekoties ar kultūras ministri un izglītības un zinātnes ministru, būs paredzētais finansējums kultūrai, izglītībai un zinātnei nākamā gada valsts budžetā. Tāpat plānots pārrunāt nozaru aktualitātes, kā arī ministriju paveikto un plānoto darbu.

Tiekoties ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, otrdien, 3.septembrī, komisijas sēdē paredzēts arī turpināt vasarā aizsākto diskusiju par situāciju Rīgas pilī. Komisija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu izveidot Rīgas pils atjaunošanas projektu vadības grupu, lai nodrošinātu nepieciešamo sadarbību Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidācijai. Deputāti iztaujās ministri par Rīgas pils atjaunošanas rīcības plānu un notikumu gaitu.

Sēdē aicināti piedalīties arī akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi”, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, UNESCO un kultūras darbinieku arodbiedrību pārstāvji.

Savukārt trešdien, 4.septembrī, komisijas deputātiem tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski, paredzēts diskutēt par aktualitātēm izglītības un zinātnes nozarēs, tostarp saistībā ar 2014.gada valsts budžeta veidošanu.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete akcentē, ka pedagogu atalgojuma jautājumā pretrunīgo viedokļu iemesls ir neprecīzie fakti un atšķirīgie aprēķini ― cik lielu finansējumu Izglītības un zinātnes ministrija ir pieprasījusi, cik tai nepieciešams, kā arī cik piešķirts jau šajā mācību gadā un cik paredzēts atvēlēt nākamā gada valsts budžetā. Tāpat vēl nav precīzi zināms skolēnu skaits jaunajā mācību gadā. I.Druviete uzsver ― lai diskusija būtu konstruktīva, nepieciešams noskaidrot precīzus faktus.

Tāpat komisijas deputātu uzmanības lokā būs zinātnes finansējuma jautājums. No 2014.gada paredzēts palielināt finansējumu zinātnei, taču, ņemot vērā līdzšinējo nepietiekamo finansējumu, paredzams, ka ar to nebūs iespējams segt visas radušās nepieciešamības, pauž komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties arī līdzšinējie sadarbības partneri ― izglītības un zinātnes organizāciju un darbinieku arodbiedrību pārstāvji.

Rudens sesijā komisijas deputāti plāno turpināt strādāt arī pie Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likuma, lai noteiktu likumisko ietvaru Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtībai un citiem ar to saistītiem jautājumiem, kā arī pie grozījumiem citos likumos izglītības, zinātnes un kultūras nozaru sakārtošanai.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā