Eiropas lietu komisija: Latvija neatbalsta Eiropas līmeņa finanšu darījuma nodokļa ieviešanu Latvijā

(05.07.2013.)

Latvija neatbalsta finanšu darījuma nodokļa ieviešanu Latvijā, ja tas netiek ieviests visā Eiropas Savienībā (ES) vienlaikus. To lēma Saeimas Eiropas lietu komisija, piektdien, 5.jūlijā, apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju „Par priekšlikumu Padomes lēmumam, ar ko īsteno ciešāku sadarbību finanšu darījumu nodokļa jomā”.

„Komisija šodienas sēdē arī lēma, ka Latvija pagaidām neiesaistīsies ciešākas sadarbības darba grupā, taču vienlaikus aktīvi sekos līdzi diskusijai par potenciālām izmaiņām ES nodokļu politikā, lai nodrošinātu maksimālu mūsu valsts interešu pārstāvību,” raksturojot lēmumu, uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Komisijas priekšsēdētāja arī akcentē, ka komisija iepriekš šo jautājumu skatīja šī gada 18.janvārī un, šodien to skatot atkārtoti, lēmums pieņemts, ņemot vērā gan nevalstisko organizāciju, gan finanšu un citu jomu ekspertu viedokli.

Ciešākas sadarbības mehānisms ļauj grupai, kurā ir vismaz deviņas ES dalībvalstis, izstrādāt un virzīt iniciatīvu, ja visas ES dalībvalstis nevar panākt vienošanos.

Eiropas Komisijas priekšlikuma mērķis ir nodrošināt kopēju Eiropas līmeņa pieeju jautājumam par finanšu sektora aplikšanu ar nodokļiem un dot ieguldījumu ne vien Eiropas, bet arī pasaules līmeņa diskusijās par finanšu sektora aplikšanu ar nodokļiem, jo koordinēta pieeja maksimāli samazina tādus riskus kā izvairīšanās no nodokļa nomaksas un kapitāla aizplūšana. Priekšlikums paredz ES dalībvalstu tiesību aktu netiešo nodokļu jomā harmonizēšanu attiecībā uz finanšu darījumiem.

Pirms iesniegšanas Eiropas lietu komisijā Latvijas nacionālā pozīcija „Par priekšlikumu Padomes lēmumam, ar ko īsteno ciešāku sadarbību finanšu darījumu nodokļa jomā” otrdien, 2.jūlijā, apstiprināta Ministru Kabinetā.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā