Z.Kalniņa-Lukaševica uzsver trimdas latviešu lomu Latvijas ceļā uz iestāšanos NATO

(13.06.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, uzrunājot konferences “Diasporas diplomātija: Latvijas ceļš uz NATO” dalībniekus un atskatoties uz 20 gadiem kopš Latvijas iestāšanās NATO, akcentēja, ka šajā laikā esam auguši un attīstījušies. “Ja tolaik mēs kādam starptautiskajā arēnā varējām šķist kā pastarīši, tad tagad jāteic, ka ar mums rēķinās. Īpaši, kopš Kremlis ir nometis savu masku un rietumi beidzot redz Krieviju tādu, kāda tā ir. Citu valstu līderi ieklausās mūsu viedoklī,” ceturtdien, 13.jūnijā, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka mūsu pieredzi un transformāciju jo īpaši novērtē valstīs, kuras vēlas virzīties pa demokrātisko vērtību ceļu. “Mēs varam palīdzēt gan ar padomu, gan ar savu pieredzi, jo paši esam mērojuši šo ceļu. Uz ģeopolitiskās skatuves esam kā demokrātijas uzvaras zīme. Domāju, ka šo zīmolu un stāstu mums jāvar veiksmīgi izplatīt citām pēc brīves alkstošām tautām,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Trimdas latviešu aktivitātes ievērojami veicināja Latvijas pievienošanos NATO 2004.gadā. Viņu darbs palīdzēja veidot starptautisku izpratni par Baltijas valstu drošības situāciju, nodrošināt politisko un sabiedrisko atbalstu un nostiprināt Latvijas pozīcijas starptautiskajā arēnā. Pateicoties viņu neatlaidībai un pūlēm, Latvija ir droša un stabila dalībvalsts NATO, un mēs turpinām baudīt šīs dalības priekšrocības.

Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja vairākus jautājumus, kuros arī šobrīd sevišķi nepieciešama ārzemēs dzīvojošo tautiešu palīdzība. Kā pirmo no tiem Z.Kalniņa-Lukaševica minēja Latvijas ekonomisko attīstību, gan lobējot mūsu valsti kā investīciju galamērķi, gan stiprinot Latvijas biznesu ārvalstīs, gan veicinot tūrisma attīstību. Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra diasporas tautiešu iespēju sniegt atbalstu Ukrainas uzvarai un mūsu valsts drošībai. “Visiem iespējamajiem veidiem ir jāpalīdz gan lielām, gan mazām valstīm pieņemt pareizos lēmumus,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Konferenci “Diasporas diplomātija: Latvijas ceļš uz NATO” gadskārtējās valdes sēdes ietvaros Rīgā rīkoja Pasaules Brīvo latviešu apvienība.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317874873
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 18.jūnijā
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu deputātu tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes Landtāga izglītības komisijas delegāciju
15:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson