Atkarību profilaksē būtisks ir uzticams atbalsts un programmu pieejamība, spriež Jauniešu Saeimas un Cilvēktiesību komisijas deputāti

(12.06.2024.)
Galerija

Atkarību profilaksē būtiska ir ģimenes iesaiste, pārliecinoši pieredzes stāsti un uzticamības personu atbalsts, trešdien, 12.jūnijā, kopsēdē sprieda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un 11.Jauniešu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti.

Lai veidotu izpratni par atkarību izraisošu vielu negatīvo ietekmi, svarīgas ir ne vien teorētiskas zināšanas, bet arī reāli dzīvesstāsti, norādīja jaunieši diskusijā ar parlamentāriešiem, atbildīgajām ministrijām un organizācijām. Tāpat 11.Jauniešu Saeimas deputāti aktualizēja atbalstošas, drošas vides nozīmi un konfidencialitāti, kā arī vērsa uzmanību, ka nereti atbalsts nepieciešams arī bērnu un jauniešu vecākiem.

“Bērnu un jauniešu atkarības un to postošā ietekme uz viņu veselību un nākotnes iespējām diemžēl Latvijā ir nozīmīga problēma,” pauž komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima. “Prieks, ka šodien Jauniešu Saeimas pārstāvji aktīvi piedalījās un vērsa gan komisijas deputātu, gan klātesošo ministriju un citu institūciju uzmanību uz risinājumiem, ko viņi saskata no savas perspektīvas, ņemot vērā savu līdzšinējo pieredzi. No jauniešu puses izskanēja vairāki nozīmīgi priekšlikumi, kurus turpināsim izvērtēt komisijā,” norāda L.Rasima.

Atbildot uz jauniešu un komisijas jautājumiem Veselības ministrija (VM) pauda, ka ir izstrādātas un aprobētas vairākas atkarību profilakses programmas jauniešiem, taču problēma ir skolu un pašvaldību aktivitātes trūkums, lai tās īstenotu. VM informēja, ka kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju piedāvās risinājumu, lai tās būtu pieejamas pēc iespējas plašākam jauniešu lokam visā Latvijā. Tāpat VM akcentēja, ka kopš maija Slimību un profilakses un kontroles centra konsultatīvais tālrunis sniedz anonīmu psiholoģisku palīdzību ne vien smēķēšanas atmešanā, bet arī alkohola, narkotisko vielu, azartspēļu spēlēšanas problēmu risināšanā un līdzatkarības jautājumos.

11.Jauniešu Saeima savā deklarācijā nolēma, ka nepieciešams uzlabot skolēnu zināšanas un izpratni par atkarībām un to postošo ietekmi, veicināt iespējas saņemt pilnvērtīgu ārstēšanu un rehabilitāciju, kā arī pastiprināt policijas kontroli pār atkarību izraisošo vielu pārdošanu un policijas pārbaudes skolās.

Jauniešu Saeima ir Latvijas parlamenta projekts, kas jauniešiem dod iespēju paust un aizstāvēt savas idejas, kā arī tuvāk iepazīt deputātu ikdienu. Jaunieši piesaka savas idejas vēlēšanām, rīko kampaņu un vāc balsis idejas atbalstam. 11.Jauniešu Saeima sanāca 26.aprīlī.  Gan sēdēs, gan četrās komisijās jaunieši sprieda par izglītības, aizsardzības, veselības un Eiropas Savienības jautājumiem. Jauniešu idejas iekļautas 11.Jauniešu Saeimas deklarācijā, un parlamentārieši tās skata komisiju sēdēs.

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 18.jūnijā
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu deputātu tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes Landtāga izglītības komisijas delegāciju
15:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson