Pavasara sesijā Sabiedrības saliedētības komisijas uzmanības lokā – naturalizācija un integrācija

(25.06.2013.)

Naturalizācijas kvalitātes uzlabošana un aicinājums valdībai pilnveidot integrācijas politikas koordinēšanu starp atbildīgajām ministrijām bija Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas prioritāte Saeimas pavasara sesijā, uzsver komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

„Pavasara sesija komisijai ir bijusi mērķtiecīga sēja vairākos laukos, un rudenī mēs sagaidām labu ražu,” raksturojot komisijas darbu aizvadītajā sesijā, uzsver I.Latkovskis.

Pavasara sesijā darbu turpināja darba grupa, kuras mērķis ir izstrādāt priekšlikumus izmaiņām naturalizācijas kārtībā. „Lai uzlabotu naturalizācijas kvalitāti, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, balstoties uz komisijas Naturalizācijas darba grupas ziņojumu, ir uzsākusi konkrētas iniciatīvas,” uzsver komisijas priekšsēdētājs, atzīmējot, ka ziņojumā uzsvērts – pilsonības iegūšanā būtiska nozīme ir sapratnei un emocijām, tā nav tikai formalitāte vien.

Lai vērstu valdības uzmanību uz nepilnībām integrācijas politikas koordinēšanā starp atbildīgajām ministrijām un neskaidrībām valsts nostājā nepilsoņu jautājumā, komisija aizvadītajā sesijā nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam. Vēstulē komisijas deputāti uzsvēra, ka, tiekoties ar atbildīgajām ministrijām, nav gūtas skaidras atbildes uz virkni ar nepilsoņiem saistītu jautājumu, tostarp, vai Latvijā ir izstrādāta politika attiecībā uz nepilsoņiem un vai nepilsoņi saņem aktuālo valsts institūciju informāciju. „Esam bijuši uzstājīgi, ka valdībai jāpilnveido integrācijas koordinācija starp atbildīgajām institūcijām. Šajā jautājumā esam saņēmuši daļēji apmierinošas atbildes, tāpēc aizvien neatlaidīgi prasām ieviest skaidrību integrācijas koordinācijas jautājumos,” norāda I.Latkovskis.

Tāpat, lai turpinātu diskusiju par iespējām mazināt Otrā pasaules kara vēsturisko atmiņu konfrontāciju, komisija pavasara sesijā tikās ar Latvijas augstskolu pētniekiem, un, lai veicinātu vienotu sabiedrības attieksmi pret vēsturiskiem notikumiem un datumiem, atbalstīja Valsts prezidenta Andra Bērziņa Vēstījumu saistībā ar Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu – 8.maiju. Komisija arī iztaujāja atbildīgās institūcijas par gatavību tehniski nodrošināt jaunā pilsonības regulējuma normas, tostarp dubultpilsonības iespēju, ko paredz Saeimas nesen veiktie grozījumi Pilsonības likumā.

I.Latkovskis arī informē, ka neilgi pēc Saeimas pavasara sesijas noslēguma, 1.jūlijā, komisija Saeimas namā organizēs konferenci „Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai”. Tāpat komisija sākusi gatavošanos starptautiskam semināram par diasporas interešu pārstāvniecību parlamentā un valdībā.

Sabiedrības saliedētības komisija tika izveidota uz līdzšinējās Pilsonības likuma izpildes komisijas bāzes un darbojas kopš 2012.gada aprīļa. Komisijas mērķis ir veicināt sabiedrības saliedētību un pārvarēt etnisko sašķeltību, un tās galvenie uzdevumi ir veikt analīzi par līdzšinējo integrācijas politiku Latvijā un, iesaistot plašsaziņas līdzekļus un sabiedriskās organizācijas, rosināt kvalitatīvi jaunu dialogu par nacionālo vienotību un saliedētību.
Pavasara sesijā notikušas 10 komisijas sēdes.

Sabiedrības saliedētības komisijā strādā 17 deputāti.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā