Baltijas un citas Eiropas valstis vienojas par ciešāku sadarbību COSAC ietvaros

(25.06.2013.)

Baltijas valstu, Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Dānijas un Polijas parlamentārieši Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) konferencē vienojušies par ciešāku sadarbību Baltijas jūras reģionam nozīmīgos jautājumos COSAC ietvaros. Parlamentārieši uzsvēra - Baltijas jūras reģiona valstīm ir ne vien kopīgas intereses reģiona attīstībai, bet arī līdzīgs redzējums nozīmīgākajos attīstības jautājumos, informē Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. COSAC konference no 23. līdz 25.jūnijam notiek Īrijas galvaspilsētā Dublinā.

Astoņu valstu parlamentārieši vienojušies pirmo darba sanāksmi organizēt jau šī gada oktobrī Viļņā, lai diskutētu par kopīgām nostājām ES attīstībai nākotnē.

Viens no sanāksmes centrālajiem jautājumiem bija Eiropas Jauniešu garantija. Diskutējot par to, Z.Kalniņa-Lukaševica kolēģiem uzsvēra, ka tas ir nozīmīgs jauniešu nodarbinātības problēmu risināšanas instruments, kas paredz palīdzēt jauniešiem atrast darbu un pilnveidot savas prasmes. Vienlaikus Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja akcentēja – Jauniešu garantijas kontekstā ir būtiski domāt par gudru finanšu izlietojumu un reālām darbavietām.

Priekšsēdētāja arī aicināja apkopot dalībvalstu pieredzi jauniešu nodarbinātības un konkurētspējas darba tirgū celšanai - gan savu efektivitāti pierādījušas politikas iniciatīvas, gan politikas neveiksmes, tādējādi nodrošinot šīs iniciatīvas lielāku atdevi nākotnē.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas paredz visiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas reģistrējas nodarbinātības dienestā, iespēju četru mēnešu laikā saņemt darba, apmācību vai praktisku apmācību piedāvājumu.

Tāpat parlamentāriešu sanāksmē piedalījās Īrijas Ministru prezidents Enda Kenijs (Enda Kenny), ar kuru deputāti diskutēja par Eiropas nākotnes jautājumiem un Īrijas prezidentūras ES Padomē laikā paveikto, tostarp banku savienības izveidi, ES jauno daudzgadu budžetu, kā arī par progresu jauniešu nodarbinātības un tālākas Ekonomiskās un monetārās savienības stiprināšanas jautājumā.

Sanāksmē ES dalībvalstu parlamentārieši aicināja Eiropas Komisiju aktīvāk īstenot politisko dialogu ar nacionālajiem parlamentiem, kā arī rūpīgāk izvērtēt nacionālo parlamentu atzinumus par ES tiesību aktu priekšlikumiem.

COSAC arī pausts atbalsts Latvijas dalībai Eirozonā. „Tālāka savienības ekonomiskā integrācija ir iespējama arī šajā Eiropas ekonomikai sarežģītajā laikā. To apliecina Latvijas gatavība iestāties Eirozonā, ko augstu vērtē Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisijas, paužot atbalstu Latvijas gatavībai iestāties Eiropas vienotās valūtas zonā,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Z.Kalniņa-Lukaševica, komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš un komisijas sekretārs Igors Pimenovs no 23. līdz 25.jūnijam uzturas darba vizītē Īrijā, kur piedalās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtības centrā ir jautājumi par ES paplašināšanos, Attīstības sadarbības politiku, Austrumu kaimiņu politiku, kā arī par demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanu un ES dalībvalstu nacionālo parlamentu lomu ES politiku un likumdošanas tuvināšanā tās iedzīvotājiem.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā