Saeima galīgajā lasījumā lems par pasākumiem alkohola patēriņa mazināšanai jauniešu un bērnu vidū

(19.06.2013.)

Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, pavasara sesijas noslēguma sēdē galīgajā lasījumā lems par regulējumu alkohola patēriņa mazināšanai jauniešu un bērnu vidū, kā arī virkni citu būtisku izmaiņu likumos.

Sēdes sākumā Saeimas deputātus plānojis uzrunāt Valsts prezidents Andris Bērziņš. Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts 51 jautājums, tostarp sešpadsmit likumprojektus Saeima skatīs galīgajā lasījumā.

Grozījumi Alkohola patēriņa likumā paredz, ka alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam būs jāuzrāda personu apliecinošs dokumentu. Tāpat plānots, ka alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 5,8 grādiem, lielveikalos varēs tirgot atsevišķā nodaļā un alkoholisko dzērienu degustācija ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs aizliegta. Par likumprojekta virzību atbildīgajā komisijā arī atbalstīts priekšlikums aizliegt pārdot alkoholu tirdzniecības vietā, kuras ieeja atrodas tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes ieejas.

Galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems arī par aizliegumu izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku, tostarp arī stilizētā veidā publiskos izklaides un svētku pasākumos. Publiskos pasākumos paredzēti vēl arī citi ierobežojumi.

Grozījumi Publisko iepirkumu likumā paredz nodrošināt efektīvāku un pārredzamāku iepirkumu procesu un veicināt preču un pakalpojumu iepirkumu centralizāciju pašvaldībās. Plānots, ka turpmāk iepirkumu procedūra nebūs jāpiemēro piegādes vai pakalpojumu līgumiem, kuru cena būs zem 30 000 latu līdzšinējo 20 000 latu vietā, tāpat tiks atvieglota izziņu izsniegšana un noteikts pienākums iepirkuma pasūtītājam publicēt noslēgtos līgumus.

Savukārt, lai ierobežotu nesamērīgus līgumsodus, Saeima galīgajā lasījumā vērtēs Civillikuma grozījumus, ar kuriem plānots precizēt līgumsoda jēdzienu, definējot trīs līgumsoda veidus un noteikt, ka līgumsodam jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei.

Lai ieviestu efektīvu mehānismu medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu samazināšanai, Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Medību likumā. Tie paredz arī samazināt administratīvo slogu medniekiem, mainīt regulējumu pieļaujamajam nomedīšanas apjomam, kā arī paplašināt medībās atļauto rīku klāstu un noteikt jaunas medību aizlieguma teritorijas.

Trešajā lasījumā Saeima skatīs jaunu likumu, kas paredz noteikt kārtību, kādā turpmāk varēs atjaunot statusu personām, kuras bez tiesas nolēmumiem padomju okupācijas laikā nepamatoti ievietotas psihiatriskajās slimnīcās.

Lai Ķemeru Nacionālā parka teritorijā nodrošinātu vēsturiskās kurortoloģijas funkcijas uzturēšanu, Saeima arī lems, vai Ķemeru sanatorijai noteikt īpašu tiesisko statusu.

20.jūnija sēdē deputāti lems arī par vairāku deputātu un Ministru kabineta iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās.

Deputāti lems arī par izmaiņām apstiprinātajā Saeimas sēdes darba kārtībā, lai iekļautu tajā grozījumus likumā „Par valsts pensijām” un astoņus pavadošos likumprojektus. Tie paredz šī gada 1.septembrī indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus. Plānots, ka septembra indeksācija nesīs ienākumu pieaugumu gandrīz 85 procentiem no visiem pensiju saņēmējiem un vecuma pensiju apmērs pieaugs par vidēji 5,58 latiem.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde