Sociālo lietu komisija konceptuāli atbalsta pensiju indeksāciju no 1.septembra, lūgs Saeimu skatīt steidzamības kārtā

(19.06.2013.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 19.jūnijā, pirmajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts pensijām” un astoņus pavadošos likumprojektus, kas paredz šī gada 1.septembrī indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus. 

Deputāti vienojās lūgt Saeimu piešķirt likumprojektiem steidzamību un otrajā galīgajā lasījumā to skatīt parlamenta ārkārtas sesijā 9.jūlijā. Kā termiņu priekšlikumu iesniegšanai deputāti rosina noteikt 1.jūlija plkst.12.00. 

Kā norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, pēc priekšlikumu saņemšanas komisijas rīcībā būs nedēļa laika, lai pieprasītu no ministrijām atzinumus par iesniegto priekšlikumu finansiālo ietekmi un izvērtētu tos komisijas sēdēs, kas tiek plānotas 4.un 5.jūlijā. 

Grozījumi paredz 2013.gada 1.septembrī pārskatīt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus, piemērojot indeksu 1,04. Indeksācija attieksies arī uz invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem. Septembra indeksācija nesīs ienākumu pieaugumu gandrīz 85 procentiem no visiem pensiju saņēmējiem. 

Vecuma pensiju apmērs septembra indeksācijas rezultātā pieaugs par vidēji 5,58 latiem, bet invaliditātes pensijas - par 3,79 latiem. Indeksācija šī gada budžetā papildus prasīs 10,2 miljonus latu, bet 2014.gadā – 30,1 miljonu latu.

Risinājums pensiju indeksācijai izstrādāts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas uzdevumā Senioru lietu padomē, ko vada labklājības ministre un kurā strādā pensionāru intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji. Kā atgādina Aija Barča, Saeimā šī gada 10.aprīlī iesniegti 106 004 iedzīvotāju paraksti, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šī gada oktobra. Ņemot vērā iedzīvotāju nostāju, Sociālo un darba lietu komisija lūdza ministriju sadarbībā ar Latvijas Pensionāru federāciju vēlākais līdz 1.augustam nākt klajā ar saskaņotu risinājumu pensiju indeksācijas atsākšanai.

Komisija lūgs šodien atbalstītos likumprojektus iekļaut Saeimas 20.jūnija sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā. Likumprojektu paketi veido grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, likumā „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, Diplomātu izdienas pensiju likumā, likumā „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā, Militārpersonu izdienas pensiju likumā, Prokuroru izdienas pensiju likumā, Tiesnešu izdienas pensiju likumā un Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumā.  

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde