Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta Kredītbiroju likumprojektu

(18.06.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 18.jūnijā, konceptuāli atbalstīja likumprojektu „Kredītbiroju likums” izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Jaunā likuma mērķis ir mazināt kredītrisku, veicināt atbildīgu un godprātīgu saistību uzņemšanos, kā arī nodrošināt efektīvāku kredītinformācijas pieejamību un uzlabot kredītriska pārvaldību.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norādīja, ka jaunais likums ļautu palīdzēt personām organizēt savas finanses. „Šāds kredītbirojs ir nepieciešams, lai būtu redzams kopējais saistību apmērs. Kredītburbulis un cilvēku parādu slogs veidojās, jo nebija kopējas informācijas, tāpēc šāds reģistrs ir vajadzīgs,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs, informējot, ka par šo likumprojektu saņemts atbalsts arī no līdzatbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas.

Komisijas sekretārs Jānis Tutins atbildīgajai ministrijai jautāja par kredītbiroju klientiem un personu kredītinformācijas nodošanu. Savukārt deputāts Klāvs Olšteins interesējās, kā notiks datu apmaiņa un vai pašlaik šāda informācijas apmaiņa, piemēram, starp valsts iestādēm ir pilnīga.

Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Intars Eglītis deputātus informēja, ka jaunais regulējums paredz veidot personas kredītvēsturi, apkopojot ziņas no uzņēmējiem un valsts, kā arī nodrošināt kontroli pār savu personas datu izmantošanu. Šāda informācija palīdzēs komersantiem novērtēt sadarbības partnera kredītrisku, kā arī samazinās iedzīvotāju pārmērīgas aizņemšanās risku. Uzņēmumu dalība kredītbirojā un informācijas sniegšana tam būs brīvprātīga, kā arī ikviens varēs pārbaudīt savu datu pareizību un nepieciešamības gadījumā tos precizēt. Kredītbiroji datus par privātpersonu kredītspēju sniegs tikai ar personas piekrišanu, teica I.Eglītis.

Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis Jānis Timermanis šodien komisijas sēdē sacīja, ka jaunais likums sakārtos datu apmaiņu starp komersantiem.

Kredītbiroju likums noteiks prasības kredītbiroja darbībai, kredītinformācijas apstrādes, glabāšanas termiņus un izsniegšanas noteikumus, atbildību par kredītinformācijas apstrādi un tās uzraudzību, kā arī Datu valsts inspekcijas kompetenci kredītbiroju darbības uzraudzības nodrošināšanā. 

Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimu likumprojektu „Kredītbiroju likums” izskatīšanai pirmajā lasījumā iekļaut 20.jūnija Saeimas sēdē.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā