Baltijas Asambleja un Beniluksa parlaments noslēdz vienošanos par sadarbību

(17.06.2013.)

Lai stiprinātu Baltijas Asamblejas un Beniluksa parlamenta lomu svarīgu jautājumu risināšanā Eiropas Savienības (ES) līmenī, Baltijas Asamblejas prezidents Raimonds Vējonis un Beniluksa parlamenta priekšsēdētājs Marsels Oberveiss (Marcel Oberweis) piektdien, 14.jūnijā, Luksemburgā parakstīja vienošanos par Baltijas un Beniluksa valstu parlamentu sadarbības prioritātēm 2013.- 2014.gadā.

Galvenais abu organizāciju sadarbības mērķis ir veicināt ES integrāciju, celt valstu labklājību, panākt politiskos kompromisus, kā arī sekmēt ekonomisko stabilitāti un attīstību, uzsvērts vienošanās līgumā.

Akcentējot nepieciešamību stiprināt Baltijas un Beniluksa valstu sadarbību gan parlamentārā, gan valdību līmenī, paredzēts ciešāk koordinēt rīcību ES līmenī, attīstīt sadarbību ar ES austrumu kaimiņiem, kā arī saskaņot valstu rīcībpolitiku un īstenot kopīgus pasākumus savu interešu pārstāvniecībai ES.

Puses vienojušās sadarboties pārtikas un veselības aprūpes, ES attīstības sadarbības, inovāciju un pētniecības attīstības, kā arī organizētās noziedzības ― nelegālās imigrācijas, narkotiku izplatības, cilvēku kontrabandas un prostitūcijas ― novēršanas jomās. Tāpat Baltijas Asambleja un Beniluksa parlaments vienojies koordinēt sadarbību ES tiesiskās bāzes iedzīvināšanā un sadarboties, strādājot pie ANO Tūkstošgades mērķu noteikšanas.

Pirmā tikšanās par rīcībpolitiku un darbību koordināciju, lai novērstu pievienotās vērtības nodokļa un sociālo nodokļu krāpšanu, notiks jau šā gada septembrī Rīgā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā