Jānis Ozoliņš: Latvijas ekonomikas produktivitātes palielināšana tieši saistīta ar labvēlīgu darbaspēka nodokļu politiku

(05.06.2013.)

Latvijas ekonomikas izaugsmei un nodarbinātības veicināšanai nepieciešams nodrošināt pārdomātu un prognozējamu nodokļu politiku, kura sekmēs jaunu darbu vietu radīšanu, norāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš pēc komisiju kopsēdes trešdien, 5.jūnijā, kurā deputāti diskutēja par darba tirgus ilgtspējīgu attīstību un nodarbinātību Latvijā.

Komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsme joprojām balstās uz lētā darbaspēka priekšrocību. Taču, attīstoties šādā veidā, Latvijas nozares un uzņēmumi diezgan ātri var ciest zaudējumu brīvā tirgus konkurencē. Vienīgais risinājums ir nekavējoties attīstīt valstī ražošanu ar augstu pievienoto vērtību un īstenot labvēlīgu darbaspēka nodokļu politiku, uzsver J. Ozoliņš.

„Tā dēvētais „zemo algu slazds” ir viens no lielākajiem Latvijas darba tirgus izaicinājumiem. Lai izkļūtu no tā, viens no izšķirošajiem soļiem ir darbaspēka kvalifikācijas celšana. Tas ietver vairākus attīstības virzienus – sākot ar jaunu speciālistu sagatavošanu un bezdarbnieku pārkvalificēšanu un beidzot ar jaunu labāk apmaksātu darbavietu radīšanu, kuru savukārt sekmē labvēlīga un paredzama darbaspēka nodokļu politika, proti, šī nodokļu sloga atvieglojums, ko Latvijai ir konsekventi jāturpina īstenot,” skaidro Jānis Ozoliņš.

Solījums samazināt darbaspēka nodokļu slogu ir ierakstīts valdības deklarācijā un nostiprināts likumā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu atbalsta Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Ārvalstu investoru padome Latvijā, norāda komisijas priekšsēdētājs.

Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne šodien deputātus informēja, ka nodarbinātības rādītāji valstī turpina pieaugt un situācija darba tirgū uzlabojas, bet bezdarba līmenis Latvijā patlaban ir zem 10 procentiem.

Diskusijā Latvijas Pašvaldību savienība rosināja nepieciešamību tuvākajā laikā izstrādāt un virzīt grozījumus likumos par sociālo uzņēmējdarbību Latvijā.

Tautsaimniecības komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē šodien deputāti ar Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem diskutēja par darba tirgus ilgtermiņa prognozēm, nodarbinātības situāciju un galvenajiem izaicinājumiem darba tirgū.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā