Saeima ceturtdien lems par uzdevumu Ministru kabinetam saistībā ar iniciatīvu „Fotoradari 15+”

(05.06.2013.)

Saeima ceturtdien, 6.jūnijā, ņemot vērā vairāk nekā 11 tūkstošu pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu, lems par Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sagatavoto lēmuma projektu „Par uzdevumu Ministru kabinetam saistībā ar braukšanas ātruma pārkāpumu fiksēšanu ar tehniskajiem līdzekļiem ceļu satiksmē”.

Valdībai ar Saeimas lēmumu plānots uzdot līdz šī gada 1.septembrim sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, lai reglamentētu svarīgākos noteikumus un ierobežojumus braukšanas ātruma pārkāpumu fiksēšanai ar tehniskajiem līdzekļiem - foto vai videoiekārtām. Parlaments īpašu uzmanību aicinās pievērst fotoradaru izvietošanas nosacījumiem un braukšanas ātruma fiksēšanas priekšnoteikumiem.

Rītdien galīgajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”, Meža likumā, likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” un Komerclikumā, kas saistīti ar šī gada 17.janvārī Saeimā apstiprināto jauno bezmantinieku mantas pārņemšanas regulējumu, bezmantinieku mantas atsavināšanas funkciju nododot zvērinātu tiesu izpildītāju pārziņā.

Izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimas sēdei sagatavoti grozījumi likumā „Pat Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, kas paredz precizēt sociālo garantiju apjomu personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā. Plānots, ka valstij bijušais prezidents turpmāk vairs nebūs jānodrošina ar dzīvokli, kā kompensējošu mehānismu no līdzšinējiem 50 uz 85 procentiem palielinot bijušā prezidenta ikmēneša pensiju. Eksprezidents no valsts arī varēs saņemt vienu automašīnu, kā arī izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Tāpat otrajā lasījumā Saeima rīt lems par grozījumiem Militārā dienesta likumā, kas, paplašinot Nacionālo bruņoto spēku speciālistu loku, paredz medicīnas, sakaru un informācijas tehnoloģiju, inženiertehnisko, bruņojuma nodrošinājuma, autotransporta apkopes un ekspluatācijas un militāri publisko attiecību speciālistus, kā arī mūziķus iekļaut kareivju un instruktoru sastāvā.

6.jūnija sēdē deputāti lems par vairāku deputātu, Saeimas komisiju un Ministru kabineta iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū rosinātie pensiju likuma grozījumi par pensiju indeksāciju, kā arī grozījumi likumā „Par sapulcēm, piketiem un gājieniem”, kas, ņemot vērā tiesas vairākkārtīgi atceltos Rīgas domes pieņemtos lēmumus, paredz konkretizēt pašvaldības tiesības, ierobežojot vai aizliedzot konkrēto pasākumu.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir lūgusi papildināt parlamenta rītdienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā komisijas sagatavotos grozījumus Dziesmu un deju svētku likumā, kas paredz darba dienu pēc Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma dienas noteikt par atpūtas dienu, pārceļot darba dienu uz sestdienu tajā pašā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Šogad paredzēts darba dienu no pirmdienas, 8.jūlija, pārcelt uz sestdienu, 23.novembri.

Tāpat papildināt Saeimas sēdes darba kārtību lūgusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, lai rītdien deputāti lemtu par Viļņa Kirša 11.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku.

Kopumā Saeimas 6.jūnija sēdes darba kārtībā iekļauti 26 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde