Kalniņa-Lukaševica ar ES komisāru pārrunā bezdarba mazināšanas iespējas

(03.06.2013.)
Galerija

Lai pārrunātu veicamos pasākumus bezdarba, jauniešu nodarbinātības un sociālās nevienlīdzības problēmu risināšanai, kā arī Ekonomiskās un monetārās savienības sociālo dimensiju, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica pirmdien, 3.jūnijā, Saeimā tikās ar Eiropas Komisijas (EK) Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļaušanas komisāru Lāslo Andoru (Laszló Andor).

„Attīstot sociālo palīdzību, mēs nedrīkstam atteikties no pasākumiem, kuri radītu jaunas darbavietas, ļautu ekonomikai attīstīties straujāk un būt konkurētspējīgai, kas savukārt kļūtu par pamatu augstākai darbaspēka kvalitātei un lielākam atalgojumam valstī. Efektīva sociālās palīdzības sistēma kopā ar paredzamu, uz ekonomikas attīstību vērstu nodokļu politiku, kā arī mērķtiecīgām investīcijām pētniecībā un izglītībā ir panākumu atslēga, lai veiksmīgi risinātu jauniešu bezdarba, sociālās nevienlīdzības un emigrācijas problēmas,” tikšanās laikā uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica. Viņa arī vērsa uzmanību, ka sociālās aptaujas rāda – tā vietā, lai konkrētu naudas summu saņemtu kā bezdarbnieka pabalstu, cilvēki dotu priekšroku iespējai to nopelnīt strādājot, paaugstinot arī dzīves kvalitāti un apmierinātību ar dzīvi.

Komisijas priekšsēdētāja sarunā uzsvēra – lai arī produktivitātes palielināšana un jaunu darbavietu radīšana ir prioritāra, vienlīdz būtiska nozīme ir efektīvam sociālā atbalsta mehānismam. „Tādēļ ir tik svarīgi īstenot plānoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa mazināšanu kā stimulu jaunu darbavietu radīšanai, vienlaikus izveidojot efektīvu atbalsta sistēmu iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem Tikai tādējādi ir iespējams radīt ilgtspējīgu ekonomiku,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Raksturojot aizvadītajā nedēļā EK publicētos ieteikumus Latvijas Konverģences programmai 2013. – 2016.gadam, komisārs akcentēja EK mērķi uzsvērt saiti starp izaugsmi un sociālo stabilitāti. Sociālā palīdzība nebūt nav vienīgais ceļš, kā mazināt nabadzību, sacīja L.Andors, skaidrojot, ka tieši tādēļ nākamā perioda rekomendācijas īpaši vērstas uz izaugsmes veicināšanu Eiropas Savienībā (ES), tostarp Latvijā. Tāpat rekomendācijās akcentēta sociālās palīdzības kvalitātes paaugstināšana.

L.Andors pauda viedokli, ka nākamajā ES daudzgadu budžetā 2014. līdz 2020.gadam lielāka daļa Eiropas Sociālā fonda finansējuma jānovirza jaunu darbavietu radīšanai, cilvēkresursu attīstīšanai un attīstībai kopumā.
Tikšanās laikā pārrunāta arī ES dalībvalstu nacionālo parlamentu loma demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanā Ekonomiskās un monetārās savienības padziļināšanas kontekstā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633896609585/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 28.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu tikšanās ar Ukrainas parlamenta Ukrainas ­– Latvijas sadraudzības grupu
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Saeimas deputātu apmācības – stratēģiskā komunikācija un informatīvās telpas drošība
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde