Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par neizmaksātās darba stāža piemaksas atmaksu invaliditātes pensijas saņēmējiem

(22.05.2013.)

Saeima ceturtdien, 23.maijā, galīgajā lasījumā kā steidzamus skatīs grozījumus likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz personām, kurām invaliditātes pensijas vietā piešķirta vecuma pensija un bija noteikta piemaksa par darba stāžu, no 2014.gada maija atsākt izmaksāt piemaksu un atgriezt arī kopš 2012.gada janvāra neizmaksāto piemaksu.

 Piemaksas kopš 2012.gada 1.janvāra par uzkrāto apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim netika maksātas saskaņā ar krīzes laikā ieviesto regulējumu. Invaliditātes pensijas saņēmēji, sasniedzot pensionēšanās vecumu, saņēma vecuma pensiju, taču zaudēja piemaksu par darba stāžu.

Galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems arī par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz kriminālprocesā personām, kuras neprot valsts valodu, nodrošināt plašākas iespējas saņemt bezmaksas tulka pakalpojumus. Šādu pakalpojumu plānots nodrošināt arī personām ar redzes, dzirdes vai runas traucējumiem tādā valodā un veidā, kādā viņi procesuālos dokumentus spēj saprast un uztvert.
Tāpat Saeima rīt skatīs galīgajam lasījumam sagatavotos grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra palielināt piedziņas procesā parādniekam saglabājamo līdzekļu minimumu. Grozījumi arī nosaka, ka ziņas par parādnieka apgādībā esošajiem bērniem un citu spriedumu izpildei nepieciešamo informāciju valsts iestādes tiesu izpildītājiem sniegs bez maksas.

Galīgajam lasījumam sagatavoti arī grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, lai autopārvadātājiem kompensētu ar sabiedrisko transportu saistītos zaudējumus arī par 2012.gadu un visās dalībvalstīs autobusu pasažieriem nodrošinātu līdzvērtīgu aizsardzības un palīdzības līmeni, īpašu uzmanību pievēršot personām ar invaliditāti.

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā ir grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz pārrobežu informācijas apmaiņas ieviešanu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Plānotie likuma grozījumi Eiropas Savienības dalībvalstu atbildīgajām iestādēm atvieglos sodu piemērošanu autovadītājiem. Jaunais regulējums ļaus mūsu valstij pieprasīt informāciju no citām valstīm par reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kā arī sniegt citu valstu atbildīgajiem dienestiem ziņas par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima rīt lems arī par grozījumiem Komerclikumā un grozījumu Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā, kas, lai samazinātu administratīvo slogu komersantiem, paredz atteikties no reģistrācijas apliecību obligātas izsniegšanas. Apliecību komersantam izsniegs pēc viņa pieprasījuma par maksu.

Deputāti rītdien arī lems, vai nodot izskatīšanai Saeimas komisijās likumprojektu par Latvijas valdības un Džērsijas valdības līgumu par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem, lai radītu likumīgu pamatu abu valstu kompetento iestāžu sadarbībai un novērstu iespēju izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Saeima rīt izskatīs arī Sociālo un darba liet komisijas sagatavoto lēmuma projektu par īpaša apbalvojuma nodibināšanu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, kuri pašaizliedzīgi piedalījās glābšanas darbos.

Kopumā Saeimas 23.maija sēdes darba kārtībā ir iekļauti 26 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde