Juridiskā komisija: ziņas no valsts reģistriem tiesu izpildītāji varēs saņemt bez maksas

(14.05.2013.)

Ziņas par parādnieka apgādībā esošajiem bērniem un citu spriedumu izpildei nepieciešamo informāciju valsts iestādes tiesu izpildītājiem sniegs bez maksas. To paredz Saeimas Juridiskās komisijas otrdien, 14.maijā, trešajam galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Civilprocesa likumā.

 Lai līdzsvarotu kreditoru un parādnieku intereses, likuma grozījumi līdztekus paredz palielināt piedziņas procesā parādniekam saglabājamo līdzekļu minimumu. No nākamā gada to plānots noteikt minimālās algas apmērā, saglabājot arī līdzekļus par katru nepilngadīgo bērnu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, kas patlaban noteikts 45 lati mēnesī.

„Komisijā izdevies spert pirmo soli, lai palielinātu summu, kas parādos nokļuvušiem cilvēkiem paliek iztikai pēc piedziņas veikšanas. Turpmāk tiek ņemts vērā arī apgādībā esošo bērnu skaits, novēršot situāciju, ka vēl jo sāpīgāk parādu piedziņu izjūt ģimenes ar bērniem,” uzsver Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Spēkā esošais regulējums pieļauj, ka no parādnieka ieņēmumiem ir atļauts izdarīt ieturējumus arī gadījumā, ja tas saņem mazāk par minimālo algu, faktiski novedot parādnieka ģimeni trūkumā.

Pašreizējā kārtība nosaka, ka tiesu izpildītāji informāciju par apgādībā esošajiem bērniem var saņemt par maksu un šie izdevumi tiek iekļauti sprieduma izpildes kopējās izmaksās, kas beigās gulst uz parādnieka pleciem.

„Deputāti šodien veica nozīmīgu izšķiršanos, pieņemot lēmumu, ka valstij nozīmīgas funkcijas pildīšanai nepieciešamās informācijas apmaiņai jābūt bez maksas. Valdībai līdz nākamajam gadam būs jārod risinājums, kā likuma normas izpildi nodrošināt praktiski un arīdzan jārod tam nepieciešamais finansējumus. Šis ir ātrākais ceļš, kā īstenot likumdevēja gribu, jo tā nav pirmā reize, kad ministrijas nevar savstarpēji vienoties un jautājumu izlemšana ievelkas gadiem,” norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Iebildumus pret likuma grozījumu izdarīšanu pauda Finanšu ministrijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji, norādot uz papildu izmaksām un potenciāli negūtajiem ieņēmumiem valsts budžetā, kas būs jākompensē no citiem avotiem.

Kā norādīja komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, likumdevēja griba šajā jautājumā ir skaidra, taču nav izstrādāta piemērošanas procedūra, un likumā ierakstītā norma būs labs stimuls ministrijām sanākt kopā, lai izpildītu deputātu lemto. Plānots, ka izmaiņas attiecībā uz parādniekam saglabājamo līdzekļu minimumu un bezmaksas piekļuvi valsts reģistru ziņām stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Grozījumi Civilprocesa likumā trešajā lasījumā vēl jāskata parlamentā. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā