Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta pārrobežu informācijas apmaiņas ieviešanu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem

(14.05.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 14.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz pārrobežu informācijas apmaiņas ieviešanu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Šādu regulējumu paredz Eiropas Savienības (ES) direktīva, un līdz šim šāda informācijas apmaiņas kārtība nepastāvēja. Tas nozīmē, ka likuma grozījumi ES dalībvalstu atbildīgajām iestādēm atvieglos sodu piemērošanu autovadītājiem.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norādīja, ka, atbalstot šo likumprojektu, varam būt atbildīgi un sniegt nepieciešamo informāciju par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējiem, kā arī pieprasīt nepieciešamo informāciju no citām valstīm. Piemēram, ja ārvalstu pilsonis Latvijā pārkāps ceļu satiksmes noteikumus, mūsu valsts atbildīgie dienesti varēs pieprasīt datus par transportlīdzekļa reģistrāciju ārvalstīs, sacīja J.Ozoliņš. Komisijas priekšsēdētājs atbildīgajai ministrijai arī jautāja, uz kādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem jaunā kārtība attieksies.

Jaunais regulējums pieprasīs Latvijai sniegt informāciju un atļaus mūsu valstij pieprasīt informāciju no citām valstīm par tādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem kā ātruma pārsniegšana, drošības jostas un aizsargķiveres nelietošana, luksofora aizliedzošā gaismas signāla neievērošana, transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko un citu apreibinošo vielu ietekmē, braukšanas joslas neatļauta izmantošana, kā arī tālruņa lietošana, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, deputātus informēja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks Māris Pēkalis. Tehnisku iespēju iestādēm piekļūt citas ES dalībvalsts transportlīdzekļa reģistrācijas datiem par automašīnas īpašnieku un turētāju nodrošinās Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, sacīja M.Pēkalis.

Tautsaimniecības komisijas deputāti šodienas komisijas sēdē arī interesējās par informācijas apmaiņas praktisko piemērošanu un to, kā likuma grozījumi ietekmēs Latvijas autovadītājus, kuri izdara ceļu satiksmes pārkāpumus citās ES valstīs. Deputāti rosināja priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam atvēlēt trīs nedēļas.

Par likumprojekta „Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” atbalstīšanu trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Komisijas deputāti izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā šodien atbalstīja arī grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas paredz ar sabiedriskā transporta saistītos zaudējumus autopārvadātājiem kompensēt arī par 2012.gadu, kā arī visās dalībvalstīs autobusu pasažieriem nodrošināt līdzvērtīgu aizsardzības un palīdzības līmeni, īpašu uzmanību pievēršot personām ar invaliditāti.

Tāpat Tautsaimniecības komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus Komerclikumā un ar to saistītajā likumā, kas paredz atteikties no komersanta reģistrācijas apliecības un tā dublikāta obligātas izsniegšanas.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā