Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Pilsonības likumā

(08.05.2013.)

Saeima ceturtdien, 9.maijā, trešajā galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Pilsonības likumā. Darbs pie Pilsonības likuma reformas ciešā sadarbībā ar ekspertiem ilga teju divus gadus. Izstrādātie likuma grozījumi atbilst mūsdienu situācijai un risina daudzu gadu gaitā radušās problēmas, jo pašreiz pilsonības jautājumus Latvijā joprojām regulē likuma 1998.gada redakcija, kas vairs neatspoguļo sabiedrības aktualitātes un vērtības, neņem vērā Latvijas dalību Eiropas Savienībā un aktuālos migrācijas procesus.

Likumprojekts paredz papildināt Pilsonības likumu ar mērķi, definējot tajā piecus likuma darbības aspektus. Likums noteiks personas, kuras uzskatāmas par Latvijas pilsoņiem, nodrošinās valstsnācijas piederīgajiem – latviešiem un līviem – tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoņiem, kā arī dos iespēju Latvijas trimdiniekiem un viņu pēctečiem reģistrēties par Latvijas pilsoņiem. Likuma mērķis ir arī veicināt saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības attīstību, kā arī atzīt dubulto pilsonību atbilstoši Latvijas valsts politiskajiem mērķiem un interesēm un pieaugošas mobilitātes apstākļos saglabāt Latvijas pilsoņu kopumu.


Galīgajā lasījumā deputāti lems par izmaiņām arī Vekseļu likumā, paredzot noteikt, ka vekseļa devējs turpmāk varēs izdot ne tikai papīra formas vekseli, bet arī elektronisku vekseli.

Savukārt, lai noteiktu Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu par personām ar rīcībspējas ierobežojumu un šo personu tiesības sniegt par sevi ziņas iekļaušanai reģistrā vai to dzēšanu, Saeima trešajā lasījumā skatīs grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā. Likumprojekts paredz arī precizēt reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu par Latvijā izsniegto personas apliecinošo dokumentu.

Konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima rīt lems par trīs likumprojektiem, tostarp grozījumiem likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz, ka invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju, invaliditātes laikā tiks saglabāta piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai.

Tāpat Saeimas deputāti pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz likumu papildināt ar jauniem terminiem, noteikt dienesta pakāpju piešķiršanas kārtību kareivjiem un instruktoriem speciālistiem, kā arī citas izmaiņas.

Otrajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus trīs likumos, tostarp grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz pilnvaru ierobežošanu pašvaldību deputātiem pret kuriem sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Savukārt grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā paredz Valsts robežsardzei noteikt jaunu funkciju ― transportlīdzekļu reģistrāciju rindā.

Kopumā Saeimas 9.maija sēdes darba kārtībā ir 11 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama: http://ej.uz/zzuc



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde