Saeima galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Komerclikumā

(30.04.2013.)

Saeima ceturtdien, 2.maijā, trešajā galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Komerclikumā un saistītajiem likumprojektiem, kas paredz personas paraksta notariālu apliecināšanu, ja tiek veiktas izmaiņas kapitālsabiedrības sastāvā. Ar grozījumiem paredzēts stiprināt kapitālsabiedrības dalībnieku, akcionāru un kapitālsabiedrības potenciālo pircēju aizsardzību.

Trešajā lasījumā parlaments skatīs grozījumus arī likumā „Par mērījumu vienotību”, ar ko paredzēts sakārtot valsts metroloģiskai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu pārbaudes procesu, to atvieglojot un samazinot komersantiem ar kontroles īstenošanu saistītās izmaksas.

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti lems par izmaiņām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Jūras akadēmijas Satversmēs.

Konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima ceturtdien skatīs sešus likumprojektus, tostarp likumu grozījumu paketi, kas paredz radīt mehānismu, lai personas personiskās tiesības ― tiesības uz dzīvību, brīvību, personas neaizskaramību, veselību, dzimumneaizskaramību, privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību ― būtu iespējams aizsargāt arī ar personisko tiesību aizsardzības līdzekļiem, kā tas ir paredzēts daudzās Eiropas un arī citās pasaules valstīs. No vardarbības un vajāšanas cietušās personas varēs pēc savas iniciatīvas civilprocesa ietvaros vērsties tiesā, tai skaitā ar policijas starpniecību, un lūgt tiesu noteikt ierobežojumus vardarbīgajai personai, paredz likumu grozījumi.

Savukārt, lai sekmētu Patvēruma likumā noteiktās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības patvēruma meklētājiem sniegšanas kārtības un nosacījumu izpildi, Saeima pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā.

Lai attīstītu un uzlabotu ekonomisko, administratīvo un tehnisko sadarbību starp Latviju, Lietuvu un Igauniju starptautiskā dzelzceļa transporta jomā, 2.maija darba kārtībā iekļauts jautājums par Baltijas valstu nolīgumu par sadarbību dzelzceļa transporta jomā.

2.maija sēdē Saeima lems arī par trīs Ministru kabineta sagatavotu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās.

Kopumā Saeimas 2.maija sēdes darba kārtībā iekļauti 23 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm&nr=a6396232-c960-463f-8916-2341a6338668


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde