Saeima konceptuāli atbalsta likumprojektu, kas noteiks Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu juridisko statusu

(25.04.2013.)

Lai noteiktu likumisko ietvaru Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtībai un citiem ar to saistītiem jautājumiem, kā arī lai nodrošinātu to saglabāšanu un vērtībai atbilstošu cieņas izrādīšanu, Saeima ceturtdien, 25.aprīlī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu „Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums”.

Likumprojekts paredz noteikt Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu tiesisko statusu, juridisko piederību un zonējumu, kā arī uzraudzības, kopšanas un atjaunošanas darbu finansēšanas kārtību. Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simbols, Latvijas kultūrvēsturiskā daļa.

Institūciju un interešu grupu sadarbības veicināšanai, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu kvalitatīvai saglabāšanai un izmantošanai tiks veidota Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu padome, paredz likumprojekts.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti, par likumprojektu diskutējot komisijas sēdē, bija vienisprātis, ka par to vēl nepieciešamas plašas diskusijas un priekšā vēl liels darbs.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā