R.Ražuks: valstij jāatbalsta kurortoloģijas nozares atjaunošana

(24.04.2013.)

„Sabiedrībā pastāv uzskats, ka kurortoloģijas nozare Latvijā ir jāatjauno, un tā šo ideju atbalsta. Taču tikai valstij, pašvaldībām un privātajam sektoram sadarbojoties, to ir iespējams izdarīt. Latvijā ir virkne bijušo sanatoriju, tostarp arī Baldonē, kas ārstniecībā un rehabilitācijā plaši izmantoja mūsu zemes dabas resursus, taču pašlaik tās ir kritiskā stāvoklī vai pat kļuvušas par graustiem. Uzskatu, ka Kūrortu pārvaldes likvidēšana bija liela kļūda, kas faktiski sagrāva visu nozari, taču nu jādomā, kā kurortoloģijas jomu atkal atjaunot un pacelt vismaz kaimiņvalstu līmenī. To valstu, kurās šī rekreācijas nozare plaukst, piemēri liecina, ka bez spēcīga valsts atbalsta te neiztikt”. To trešdien, 24.aprīlī, Pieprasījumu komisijas sēdē sacīja komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Arī komisijas deputāts Dāvis Stalts pauda uzskatu, ka ar valsts atbalstu pašvaldībām izdotos ne tikai risināt situāciju ar bijušo sanatoriju graustiem, bet arī veiksmīgāk piesaistīt investorus. Kurortoloģijas nozares potenciālu pierādot kūrorta rehabilitācijas centrs „Jaunķemeri”, kas ir pastāvīgi noslogots un ļoti pieprasīts tūrisma galamērķis.

Vienlaikus D.Stalts atgādināja, ka tiek dibināta Latvijas kurortoloģijas atjaunotnes biedrība, kurā gatavību darboties apliecinājuši arī vairāki Saeimas deputāti. Tās mērķis būs strādāt pie Latvijas kurortoloģijas likuma izstrādes, lai šīs nozares attīstīšanu noteiktu par vienu no mūsu valsts prioritātēm.

Lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par Ķemeru sanatorijas stāvokli, komisijas deputāti vienojās doties izbraukuma sēdē uz Ķemeriem, kā arī iepazīties ar veiksmīgajiem kurortoloģijas piemēriem, apmeklējot kūrortu rehabilitācijas centru „Jaunķemeri”. Deputāti plāno tikties arī ar Jūrmalas domes pārstāvjiem, lai diskutētu par pašvaldību iespējām risināt situāciju ar bijušo sanatoriju graustiem, kā arī tikties ar Ķemeru un Jaunķemeru iedzīvotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Komisijas deputāti ar Baldones novada domes priekšsēdētāju Karinu Putniņu pārrunāja arī situāciju saistībā ar Baldones bijušo sanatoriju, kura, 1992.gadā beidzot savu darbību, tagad atrodas kritiskā stāvoklī.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā