Solvita Āboltiņa ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē akcentē dialoga ar sabiedrību nozīmi

(22.04.2013.)
Galerija

„Izmantojot modernos komunikācijas rīkus un efektīvi nodrošinot informācijas plūsmu, parlamentiem ir kļuvis vieglāk attīstīt nepārtrauktu, atvērtu un godīgu dialogu ar sabiedrību. Sociālie tīkli un sēžu tiešraides ir nepieciešamas, tomēr tas nav pietiekami. Esmu pārliecināta, ka būtiski ir arī tiešie kontakti ar iedzīvotājiem, dzirdēt sabiedrības balsi, viedokļus un attieksmi par notikumiem gan mūsu valstī, gan globālā līmenī,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, pirmdien, 22.aprīlī, ikgadējā konferencē uzrunājot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu priekšsēdētājus.

Saeimas priekšsēdētāja informēja klātesošos, ka Latvijā ir ieviests jauns un progresīvs instruments, lai ikviens varētu iesaistīties likumdošanas procesā, kas ir piesaistījis pat globālo mediju uzmanību: „Sekojot jaunu un aktīvu cilvēku idejai, parlaments ir devis iespēju iesniegt kolektīvo iesniegumu – vismaz 10 000 tūkstošu pilsoņu parakstītu likumdošanas iniciatīvu. Iesniegumu var parakstīt jebkurš 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis, turklāt to var izdarīt arī elektroniski. Iesniegumam nonākot Saeimā, tas automātiski tiek iekļauts parlamenta dienaskārtībā. Manuprāt, ir būtiski, ka šīs iniciatīvas autori ir jauni cilvēki ar degsmi ietekmēt likumdošanas procesu.”

Vienlaikus S.Āboltiņa akcentēja, ka ne tikai nacionālajā politikā, bet arī Eiropas līmenī, ir svarīgi uzrunāt jauno paaudzi: „Latvijas parlamentā šim mērķim esam radījuši īpašas programmas. Izglītojošā programma „Iepazīsti Saeimu” ļauj jauniem cilvēkiem izprast parlamenta darbību un kā likumdošanas process ietekmē to ikdienas dzīvi. Tāpat jau trešo reizi Saeima šonedēļ vērs durvis simts jauniem cilvēkiem no visas Latvijas ― Jauniešu Saeimas dalībniekiem, kuru idejas Latvijas attīstībai guvušas vislielāko atbalstu e-vēlēšanās. Jauniešu idejas iedvesmo pat pieredzējušus politiķus, un to vidū redzu daudzus topošos politiķus un līderus, kas vēlas veltīt savu profesionālo dzīvi citu cilvēku labklājības vairošanai un idejām par Eiropu ― vienotu, brīvu un pārtikušu.”

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā norādīja, ka 2013.gads izraudzīts par Eiropas Pilsoņu gadu, atzīmējot Eiropas pilsonības ieviešanu 1992.gadā līdz ar Māstrihtas līguma parakstīšanu, tādēļ ir būtiski, ka viena no konferences tēmām ir veltīta ES un tās pilsoņu tuvināšanai. „Patlaban jādefinē ― kāda ir šīs paaudzes misija un kas mums jādara, lai nodrošinātu, ka nākamās paaudzes dzīvos mierā un stabilitātē, vienlaikus domājot, kā saglabāt mūsu priekšgājēju sasniegto. Īpaši būtiski ir laikā, kad tik daudzus māc finansiālas rūpes, uzmanīties, lai neievainotu mūsu sabiedrības pašus pamatus,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 21. līdz 23.aprīlim piedalās ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju ikgadējā konferencē, kas šogad notiek Kipras galvaspilsētā Nikosijā.

Parlamentu priekšsēdētāju konferencē notiks diskusijas par ES dalībvalstu parlamentu un Eiropas Parlamenta līdzdalību trešo valstu demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanā, īpaši akcentējot Vidusjūras reģionu. Konferencē iekļauts arī diskusiju bloks par ES un tās pilsoņu tuvināšanu, kā arī jautājumi par ES dalībvalstu parlamentu iespējamiem soļiem sabiedrības saliedēšanai taupības apstākļos.

ES valstu parlamentu priekšsēdētāju konferences par aktuālajiem savienības un dalībvalstu jautājumiem notiek jau kopš 1963.gada, kad pirmā šāda veida konference notika Romā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā