Cilvēktiesību komisija konceptuāli atbalsta Patvēruma likuma pilnveidošanu

(02.04.2013.)

Lai pilnveidotu patvēruma procedūru, nodrošinātu tās efektivitāti un novērstu ļaunprātīgas izmantošanas iespējas, ņemot vērā patvēruma meklētāju skaita pieaugumu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 2.aprīlī, konceptuāli atbalstīja apjomīgus grozījumus Patvēruma likumā.

Lai paātrinātu iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas izskatīšanu, paredzēts noteikt, ka lēmumu par atteikumu piešķirt statusu, ja iesniegums iesniegts robežšķērsošanas vietā, saīsinātajā kārtībā varēs pieņemt arī Valsts robežsardzes priekšnieka pilnvarota amatpersona, un tas būs jāpieņem piecu darba dienu laikā.

Pašreiz lēmumu par statusa piešķiršanu pieņem Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un iesniegumu izskatīšana saīsinātajā kārtībā ilgst aptuveni trīs mēnešus, bet parastās procedūras kārtībā astoņus līdz deviņus mēnešus.

Lai novērstu patvēruma procedūras ļaunprātīgu izmantošanu un nodrošinātu tās efektivitāti, nepieciešams veikt patvēruma meklētāju aizturēšanu, kurai jāatbilst vispārējiem cilvēktiesību pamatprincipiem, norāda likumprojekta autori. Tādējādi likumprojektā precizēti patvēruma meklētāju aizturēšanas nosacījumi.

Savukārt, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju uzskaiti un patvēruma procedūras virzību, PMLP izveidos, uzturēs un aktualizēs patvēruma meklētāju reģistru. Paredzēts, ka Ministru kabinets noteiks iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu iekļaušanas un izmantošanas kārtību, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve reģistrā iekļautajām ziņām.

Vienlaikus likumprojekts paredz papildu finansējuma piešķiršanu patvēruma meklētāju, bēgļu un alternatīvo statusu saņēmušo personu tiesību nodrošināšanai. Šogad finansējumu paredzēts palielināt par 70 tūkstošiem latu, savukārt 2014.gadā un turpmākos trīs gadus ― par teju 145 tūkstošiem latu gadā.

Lai veicinātu personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, integrāciju Latvijas sabiedrībā, tām ir tiesības saņemt pabalstu valsts valodas apguvei, paredz likumprojekts. Šobrīd likums šādu pabalstu paredz tikai bēgļiem.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka PMLP varēs patvēruma meklētājus izmitināt ārpus patvēruma meklētāju izmitināšanas centra „Mucenieki”, ja pārsniegta tā uzņemšanas ietilpība, kā arī virkni citu grozījumu.

Ar grozījumiem paredzēts pārņemt Eiropas Savienības direktīvu par standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā starptautiskās aizsardzības saņēmējus, par vienotu statusu bēgļiem vai personām, kas tiesīgas saņemt alternatīvo aizsardzību, un par piešķirtās aizsardzības saturu, kā arī direktīvu, kas ietver starptautiskās aizsardzības saņēmējus.

Pēdējos gados audzis patvēruma meklētāju skaits. 2010.gadā saņemts 61 personas iesniegums, 2011.gadā 335 personu un laikā no 2012.gada pirmajos desmit mēnešos ― 171 personas iesniegums.

Sestdien, 20.jūlijā