Transportlīdzekļus rindā pie valsts ārējās robežas reģistrēs robežsargi

(19.03.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 19.martā, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā, kas paredz Valsts robežsardzei jaunu pienākumu – reģistrēt transportlīdzekļus rindā pie valsts ārējās sauszemes robežas.

Likumprojekts arī paredz pienākumu Ministru kabinetam (MK) noteikt kārtību, kā transportlīdzekļi būs jāreģistrē rindā un kā tiem jāšķērso robeža.

Kā šodien komisijas sēdē deputātus informēja likumprojekta autori, iepriekš šo funkciju bija uzdots veikt Satiksmes ministrijai, taču, ilgstoši saskaņojot MK noteikumus ar iesaistītajām pusēm, neizdevās panākt vienošanos par deleģēšanas kārtību. Tādējādi kā īstermiņa kravas transportlīdzekļu rindu problēmas risinājums līdz grozījumu valsts robežas likumā pieņemšanai un arī turpmāk tika noteikts, ka Valsts robežsardze nodrošinās ārējās sauszemes robežas rindas administrēšanu, sacīja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Andris Lubāns.

Likuma grozījumi arī nosaka pienākumu autovadītājam pirms iebraukšanas robežšķērsošanas vietā reģistrēt rindā kravas transportlīdzekli. A.Lubāns informēja, ka transportlīdzekli rindā iepriekš reģistrēt vairs nevarēs, jo pašlaik rindu uz robežas praktiski neesot, tāpēc šāds regulējums vairs nav nepieciešams.

Šodienas komisijas sēdē iztaujājot likumprojekta autorus un atbildīgās iestādes, deputāti arī interesējās, kāpēc robežsardze iepriekš neatbalstīja šādu regulējumu un vai institūcijai būs nepieciešami papildu resursi šo funkciju veikšanai.

Par grozījumiem Latvijas Republikas valsts robežas likumā trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Savukārt izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā Aizsardzības komisija šodien atbalstīja grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā, kas papildinās Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu. Turpmāk Iedzīvotāju reģistrā ierakstīs arī ziņas par personai noteiktajiem rīcībspējas ierobežojumiem, dzimtas uzvārda vēsturisko formu un citas valodas personvārda oriģinālformu, kā arī ziņas par valsts valodas prasmes līmeni apliecinošu dokumentu.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde