Sabiedrības saliedētības komisija aicina uz savstarpēju sapratni 16.marta un 9.maija pasākumos

(06.03.2013.)

Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija trešdien, 6.martā, pieņēma aicinājumu par 16.martu un 9.maiju, ar ko aicina sabiedrību, politiķus, plašsaziņas līdzekļus un abos datumos rīkoto pasākumu organizatorus ar sapratni un bez provokācijām izturēties pret kritušo karavīru godināšanu pasākumos, kuri iepriekšējos gados sabiedrībā raisījuši lielu spriedzi.

Par aicinājuma pieņemšanu balsoja 6 komisijas deputāti, bet pret bija 3 deputāti.

Komisija aicinājumā Latvijas iedzīvotājiem norāda, ka 16.marta un 9.maija kontekstā pēdējā gada laikā vērojamas pozitīvas pārmaiņas – no naida un konfrontācijas uz iecietību un sapratni, un vienlaikus uzsver – šis ceļš ir jāturpina.

Deputāti aicina cienīt kara veterānus, kuri vēlas pieminēt savus mirušos kara biedrus bez naida celšanas, un kara veterānu un kritušo tuviniekus, kuri vēlas pieminēt savējos.

Komisija aicina ikvienu kara sekas neizmantot savtīgiem un provokatīviem nolūkiem - plašsaziņas līdzekļus atturēties no naidīgu vēstījumu izplatīšanas, politiķus neizmantot piemiņas dienas un piemiņas brīžus savtīgiem, naidu kurinošiem, sabiedrību šķeļošiem un neiecietīgiem uzsaukumiem un rīcībām, kā arī ikvienu piemiņas brīžu dalībnieku būt atbildīgam un neprovocēt citus. Tāpat komisija aicina varas iestādes nelikt šķēršļus piemiņas brīžu rīkošanai un novērst iespējamas provokācijas un konfliktus.

Sabiedrības saliedētības komisija aicina Otrā pasaules kara upurus pieminēt neatkarīgi no tā, kur, kad un kurā pusē viņi cīnījušies, un neatkarīgi, kur un kad viņus piemin Latvijā. Par Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu būtu jāizvēlas 8.maijs, uzsver komisija, vienlaikus respektējot kara veterānu vēlmi kritušos biedrus pieminēt arī 16.martā un 9.maijā.

Deputāte Irina Cvetkova (SC) komisijas sēdē pauda politisko partiju apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas viedokli. Frakcija iebilst pret šāda politiska dokumenta veidošanu un parakstīšanu, ar kuru daļa politiķu aicina citus politiķus rīkoties atbilstoši aicinājumā norādītajam, uzsvēra I.Cvetkova. Aicinājuma izplatīšana radīšot plašu diskusiju medijos, nesasniedzot tā mērķi – samierināt veterānus, sēdē sacīja I.Cvetkova un atzīmēja, ka frakcija ir pret 16.marta un 9.maija politizāciju.

Priekšlikuma par aicinājuma par 16.martu un 9.maiju izstrādāšanas nepieciešamību autors ir deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS).

 

Pilns aicinājuma teksts

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā