Saeimā diskutēs par augstākās izglītības nākotni

(25.02.2013.)

Uzņemoties iniciatīvu par augstākās izglītības un zinātnes izaugsmes plānošanu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija piektdien, 1.martā, organizē publiskās debates „Augstākā izglītība Latvijā: status quo un nākotnes stratēģija”.

Debates atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. 

„Sadarbojoties parlamentam, valdībai un augstākās izglītības speciālistiem, mums jāizvērtē nozares pašreizējā situācija un jāiezīmē gan ilgtermiņa attīstības perspektīvas, gan neatliekami veicamie uzdevumi. Kopīgiem spēkiem jāsāk strādāt pie jauna, mūsdienīga Augstākās izglītības un zinātnes likuma koncepcijas, vienlaikus rodot risinājumu aktuālām juridiska un finansiāla rakstura problēmām,” uzsver I.Druviete.

Debatēs paredzētas lietpratēju paneļdiskusijas par pašreizējo situāciju augstākajā izglītībā un nākotnes stratēģiju. Eksperti diskusijās centīsies rast kopsaucēju, lai veidotu kopīgu augstākās izglītības un zinātniskās darbības ilgtermiņa stratēģiju, kas liktu pamatu intelekta ekonomikai kā tautsaimniecības izaugsmes un labklājības pieauguma pamatam. I.Druviete norāda, ka 2013.gads ir pēdējais gads pirms jaunā Eiropas Savienības septiņu gadu plānošanas perioda. Šī gada laikā ir jārod iespēja izveidot normatīvo ietvaru augstākās izglītības un zinātnes īpatsvara pieaugumam ekonomikā un konceptuāli jāiezīmē jauna Augstākās izglītības un zinātnes likuma pamatnostādnes, informē komisijas priekšsēdētāja.

Diskusijā aicināti piedalīties visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku pārstāvji, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, Latvijas Universitāšu asociācijas priekšsēdētājs Leonīds Ribickis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Aigars Rostovskis, Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks, Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis, Latvijas Koledžu asociācijas priekšsēdētājs Jānis Rozenblats, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Privāto augstskolu asociācijas priekšsēdētājs Aldis Baumanis, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško un citu nozares institūciju vadītāji.

Plašāka informācija par pasākumu − Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā pa tālruni 67087249 vai e-pastu izglitibas.kulturas.komisija@saeima.lv.

Pasākumu tiešraidē varēs skatīties Saeimas mājas lapā www.saeima.lv.

Publiskās debates „Augstākā izglītība Latvijā: status quo un nākotnes stratēģija” notiks piektdien, 1.martā, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā