Kalniņa-Lukaševica: eiro diskusijā vienlīdz būtisks ir gan ekonomiskais aspekts, gan arī emocionālais fons

(22.02.2013.)

„Tāpat kā monētai ir divas puses, arī diskusijai par eiro ieviešanu ir divi aspekti — simboliskais un praktiskais. Aplūkojot monētas reversu un aversu, iespējams gūt pilnīgu priekšstatu par šo naudas vienību. Tāpat arī eiro diskusijā vienlīdz būtisks ir gan ekonomiskais un praktiskais aspekts, gan simboliskais un emocionālais fons.” To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, piektdien, 22.februārī, Saeimas namā uzrunājot augsta līmeņa starptautiskas konferences „Pieredze un gatavošanās eiro” klātesošos.

„Cilvēkus biedē nezināmais, savukārt informācijas trūkums diemžēl ir vislabākā augsne, lai rastos dažādi faktos nebalstīti mīti. Tāpēc tieši publiska un argumentēta diskusija ir pareizais ceļš, skaidrojot sabiedrībai eiro ieviešanas procesu. Esmu pārliecināta, ka šodien mēs kopā esam spēruši vēl vienu nozīmīgu soli, mērojot šo eiro ieviešanas mītu kliedēšanas ceļu,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja, konferences noslēgumā uzrunājot klātesošos, vēlreiz uzsvēra, ka Latvijas dalība 320 miljonu iedzīvotāju lielajā eirozonā nav mirkļa iegriba, bet stratēģisks valsts politikas virziens, kurā Latvija dodas jau kopš 2003.gada referenduma par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). „Šī politikas virziena mērķis ir nodrošināt gan simboliski nozīmīgo pievienošanos faktiskajam Eiropas Savienības kodolam, gan radīt apstākļus ilgtspējīgai mūsu valsts ekonomikas izaugsmei,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Noslēgumā komisijas priekšsēdētāja pateicās ikvienam konferences dalībniekam par patiesi aizraujošo un faktiem bagāto diskusiju un pauda pārliecību, ka diskusija sniedza atbildes uz daudziem jautājumiem, kādēļ Latvijai nepieciešams ieviest Eiropas vienoto valūtu un kāda bijusi citu valstu sekmīgā eiro ieviešanas pieredze.

Saeimā piektdien, 22.februārī, notiek starptautiska konference „Pieredze un gatavošanās eiro”. Tās mērķis ir veicināt diskusiju par ES vienotās valūtas eiro ieviešanu Latvijā un iespējamajiem izaicinājumiem, kā arī iepazīties ar citu ES dalībvalstu pieredzi eiro ieviešanā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā