Saeima ceturtdien lems par konceptuālu atbalstu Vietējo pašvaldību referendumu likumam

(20.02.2013.)

Saeima ceturtdien, 21.februārī, galīgajā lasījumā lems par konceptuālu atbalstu Vietējo pašvaldību referendumu likumam, kas paredz veicināt vietējās pašvaldības iedzīvotāju līdzdalību vietējās nozīmes jautājumu lemšanā. Grozījumi paredz noteikt par kuriem jautājumiem var tikt rīkots pašvaldības referendums, tā finansēšanas avotu un kārtību, kādā ierosināms un rīkojams pašvaldības referendums un paziņojami rezultāti.

Grozījumi Zvejniecības likumā, ko Saeima skatīs otrajā lasījumā, noteiks konkrētāku regulējumu zemūdens medībām, kārtību rūpnieciskajai zvejai, piekrastes nozvejas limita apjomu, precizēs saturu makšķerēšanas noteikumu izdošanā, prasības privāto ezeru izmantošanai, kā arī pienākumu zvejniekiem valstij ziņot, ko viņi dara ārpus Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem.

Lai precizētu regulējumu, kas vienkāršo bezmantinieka mantas ― kapitāla daļu ― atsavināšanas kārtību, Saeima otrajā lasījumā skatīs arī grozījumus Komerclikumā.

Saeima rītdien otrajā lasījumā vērtēs arī grozījumus likumā „Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu”, kas paredz izslēgt Regulatora kompetenci HES hidrotehnisko būvju drošuma uzraudzībā, nododot to drošuma programmas un deklarācijas esamības pārbaudi Ekonomikas ministrijai.

Lai samazinātu administratīvo slogu, slēdzot līgumu par daudzdzīvokļu mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, Saeima, galīgajā lasījumā skatot likumu „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, lems par atsacīšanos no nepieciešamības vienlaikus ar pieteikuma par dzīvojamās mājas pārņemšanu iesniegšanu valsts dzīvojamās mājas valdītājam vai pašvaldībai, iesniegt arī apliecību par dzīvokļu īpašnieku biedrības reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā.

Ceturtdienas sēdē Saeima lems arī par konceptuālu atbalstu grozījumiem Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, kas paredz iespēju personām, kas pauž vēlmi publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, mainīt tai reģistrā ierakstīto tautību uz tautību „latvietis”. Persona varēs mainīt esošo tautību uz „latvietis”, arī gadījumos, ja viņa tieši augšupejošie radinieki bijuši citu tautību pārstāvji, bet viņu nacionālā identitāte ir veidojusies uz latviešu valodas, kultūras un nacionālās piederības bāzes.

Tāpat rītdien Saeima vērtēs, vai nodot izskatīšanai komisijās likumprojektu paketi, kas paredz tiesības pašvaldības iedzīvotājiem vēlēt domes mēru, nodalot domes priekšsēdētāja vēlēšanas no pašvaldību vēlēšanām. Pašreizējā kārtība nosaka, ka par domes priekšsēdētāju kļūst deputāts, par kuru nobalsojis absolūtais deputātu vairākums.

Rītdienas sēdē Saeima lems arī par vairāku starptautisku nolīgumu ratifikāciju.

Parlaments lems arī par Ingas Vāravas apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli.

Kopumā 21.februāra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts 51 jautājums. Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm&nr=ba9af05a-8db7-4855-9599-c3d744028b98


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā