Sporta apakškomisija lūgs nodrošināt finansējumu U-18 Eiropas basketbola čempionāta translēšanai

(19.02.2013.)

Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti otrdien, 19.februārī, vienojās rakstīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu piešķirt Latvijas Televīzijai 36 tūkstošus Eiropas basketbola čempionāta U-18 translēšanai. Čempionāta norise šī gada jūlijā plānota Latvijā.

Biedrība „Latvijas Basketbola savienība” vēstulē Sporta apakškomisijai norādījusi, ka finansējuma trūkuma dēļ Latvijas Televīzija nevarēs pārraidīt U-18 basketbola čempionātu, no kā ir atkarīga čempionāta norise Latvijā ― noteikumi par čempionāta rīkošanu paredz obligātu ceturtdaļfināla, pusfināla un finālspēļu translēšanu televīzijā. Ja netiks nodrošināta finālspēļu pārraidīšana, var nākties maksāt ievērojamas soda naudas, klātesošos informēja apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs.

Liepājas, Rīgas un Ventspils pašvaldības, kurās plānotas čempionāta spēles, paredzējušas ievērojamus finanšu līdzekļus spēļu nodrošināšanai ― katra sākot no 30 līdz 50 tūkstošiem latu, kas apliecina to nopietno attieksmi, sacīja biedrības ģenerālsekretārs Edgars Šneps. Tāpat šī čempionāta norise Latvijā daudz nozīmēs jaunajiem basketbolistiem, kuri par to izrāda ļoti lielu interesi.

Apakškomisijas sekretārs Dzintars Ābiķis uzsvēra, ka Latvijas Televīzijā tiek pārāk daudz raidīti sporta sacensību atkārtojumi un jāpalielina tiešraižu skaits. Vienlaikus deputāts interesējās, vai, slēdzot līgumu par čempionāta rīkošanu, netika prasīti apliecinājumi, ka translācija tiks nodrošināta. E.Šneps sacīja, ka praktiski šādus apliecinājumus saņemt nav iespējams, un nācās paļauties uz Nacionālo sporta padomi, ka čempionāta pārraide tiks iekļauta sabiedriskajā pasūtījumā, turklāt Ministru kabineta noteikumi paredz pienākumu translēt Latvijā notiekošās Eiropas līmeņa sacensības.

Latvijas Televīzijas budžets tika apstiprināts pērnā gada oktobrī ― vēl pirms lēmuma, ka Latvija rīkos U-18 Eiropas basketbola čempionātu, deputātus informēja LTV7 direktore Ija Circene-Groša. Sadalot finansējumu sporta pārraidēm, basketbolam 2013.gadam tika iedalīti līdzekļi, kas atbilst citu gadu finansējumam, tomēr tas jāsadala pa dažādām sacensībām. Kopumā plānots pārraidīt 26 basketbola spēles, sacīja I.Circene-Groša.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis Gints Grūbe sacīja, ka sabiedriskais pasūtījums tiek veidots atbilstoši valsts budžeta ietvaram. Latvijas Televīzijai trūkst līdzekļu visa sabiedriskā pasūtījuma izpildīšanai, kas papildus prasītu četrus miljonus latu. Sportam ir būtiska loma sabiedrības solidarizēšanā, tomēr nav iespējams pārdalīt sabiedriskajam pasūtījumam paredzēto finansējumu un piešķirt to basketbola čempionāta translēšanai, atņemot finansējumu citām pārraidēm, sacīja G.Grūbe.

Atbildot uz apakškomisijas deputātes Ingas Vanagas (RP) jautājumu, vai Latvijas Basketbola savienība nevar apmaksāt translācijas no ziedojumiem, ko biedrība saņem no kapitālsabiedrībām, E.Šneps skaidroja, ka Latvija uz Eiropas čempionātiem šogad sūtīs astoņas izlases, kuru dalība izmaksās 700 tūkstošus latu, bet kapitālsabiedrības gadā piešķir aptuveni trešdaļu ― 150 līdz 200 tūkstošus latu. Tādējādi translācijām nav iespējams rast līdzekļus no ziedojumiem.

Problēmas sagādā Latvijas mazais tirgus ― citās valstīs notiek konkurence par pārraidīšanas tiesībām, bet Latvijā pašiem pasākuma rīkotājiem nākas par to maksāt, sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks sporta jomā Edgars Severs.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā