Tautsaimniecības komisija trešdien skatīs būvatļauju apstrīdēšanas un būvnieku sertificēšanas regulējumu

(19.02.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 20.februārī, skatīs grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz noteikt īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai, kā arī kārtību būvnieku sertificēšanai.

„Rītdienas sēdē skatīsim Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītos grozījumus būvniecības regulējumā, kas noteiks īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai. Pašlaik ikviens iedzīvotājs būvatļauju automātiski var apstrīdēt ar vienu iesniegumu bez tiesas lēmuma. Investoriem tas rada tiesisku nenoteiktību un augstākas izmaksas, kā arī šantāžas risku. Pēc Pasaules Bankas prestižā Doing Business reitinga būvatļauju izsniegšanas jomā Latvija ir tikai 113.vietā, salīdzinājumam – Igaunija 35., bet Lietuva 48.vietā. Tāpat rīt diskutēsim par būvnieku sertificēšanas kārtību, kas ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem apjomīgajās izmaiņās būvniecības nozares regulējumā, ” informē komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Saeima 7.februārī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja piecu deputātu sagatavotos grozījumus Būvniecības likumā, kas noteiks, ka visos gadījumos būvatļaujas apstrīdēšanas termiņš būs viens mēnesis. Kā speciālo regulējumu būvniecībā paredzēts noteikt, ka iestāde administratīvo lietu izskata mēneša laikā, bet, ja nepieciešams papildu izvērtējums, izskatīšanas termiņu var pagarināt, nepārsniedzot kopējo izskatīšanas termiņu – četrus mēnešus.

Par izmaiņām būvniecības regulējumā, kas paredz apjomīgas izmaiņas šīs nozares regulējumā un kuru mērķis ir krietni paātrināt būvniecības procesu un mazināt administratīvo slogu būvniekiem, notikušas 20 darba grupas sēdes, kurās izskatīti vairāk nekā 200 priekšlikumi. Darbu grupu vadīja Vjačeslavs Dombrovskis, un tajā strādāja būvniecības nozares speciālisti, nevalstisko organizāciju, sociālo partneru, ministriju un citu valsts institūciju pārstāvji.

Rītdienas komisijas sēdē aicināti piedalīties būvniecības nozares speciālisti, nevalstisko organizāciju, sociālo partneru un atbildīgo ministriju pārstāvji. 

Tautsaimniecības komisijas sēde par Būvniecības likuma grozījumiem notiks trešdien, 20.februārī, plkst.10.00 Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā