Z.Kalniņa-Lukaševica: sarunas par ES budžetu Eiropadomē būs sarežģītas, bet panākt kompromisu ir visu interesēs

(06.02.2013.)

Ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ļoti atšķirīgās intereses ES daudzgadu budžetā 2014.-2020.gadam, sarunas gaidāmajā Eiropadomes samitā būs īpaši sarežģītas, tāpēc Latvijai sanāksmē jāturpina īpaši aktīvi aizstāvēt abas mūsu valsts prioritātes – kohēzijas finansējuma saglabāšanu līdzšinējā apjomā un lauksaimniecības tiešmaksājumu izlīdzināšanu. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica pauda pēc trešdien, 6.februārī, notikušās komisijas sēdes, kurā deputāti apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju 7.un 8.februāra Eiropadomes samitam.

„Šodienas saruna ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču vēlreiz apliecināja, ka, lai arī dalībvalstis labi apzinās nepieciešamību jau šajā samitā panākt vienošanos par budžetu, tomēr to nacionālās intereses radikāli atšķiras,” norāda Z.Kalniņa-Lukaševica. „Katrai valstij Eiropadomē būs savas sarkanās līnijas, no kurām tās nevēlas atkāpties - vai tā būtu neto maksātājvalstu prasība vēl vairāk samazināt budžeta kopapjomu, vai prasības nemazināt fondu vai pētniecības finansējumu. Dalībvalstu līderiem būs jārod kompromiss, kas apmierinātu visas valstis, bet izdarīt to būs ļoti sarežģīti,” prognozē Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja atzīmē, ka Latvijas pozīcija budžeta sarunās paliek nemainīga un Eiropas lietu komisija konsekventi kā vienlīdz svarīgas definējusi abas mūsu valsts prioritātes. Pirmkārt, uzdevumu līdzšinējā apjomā saglabāt kohēzijas politikas finansējuma aploksni, tā nodrošinot tik nepieciešamo finansējumu infrastruktūras attīstībai, izglītībai un pētniecībai. Savukārt otra tikpat svarīga mūsu valsts prioritāte nemainīgi ir panākt būtisku tiešmaksājumu pieaugumu Latvijas zemniekiem, sasniedzot aptuveni 80 procentu apjomu no ES vidējā līmeņa, uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Eiropadomes prezidents Hermanis Van Rompejs izvēlējies taktiku līdz pēdējam brīdim nepubliskot savu jauno daudzgadu budžeta piedāvājumu. Līdz ar to dalībvalstu līderi jauno budžeta piedāvājumu saņems tikai Eiropadomē 7.februārī aptuveni ap 16.00 pēc Latvijas laika,” skaidro Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Z.Kalniņa-Lukaševica arī norāda, ka ņemot vērā jautājuma nozīmību, vēl Eiropadomes norises laikā – piektdienas, 8.februāra, rītā – Saeimas Eiropas lietu komisija sēdē uzklausīs Ārlietu ministrijas sniegto aktuālāko informāciju par samita gaitu un Van Rompeja publiskoto daudzgadu budžeta piedāvājumu. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde