Publisko izdevumu komisija veidos ciešāku sadarbību ar Valsts kontroli

(01.02.2013.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa un Valsts kontroliere Elita Krūmiņa vienojušās par ciešāku sadarbību starp komisiju un revīzijas iestādi, kā arī iezīmējušas vairākas Valsts kontroles (VK) turpmākās darbības prioritātes.

Tikšanās laikā E.Siliņa un E.Krūmiņa vienojās, ka vismaz reizi pusgadā komisija organizēs sēdi, kurā līdzās VK tiks aicināti piedalīties arī prokuratūras pārstāvji. Iecerēts, ka šajās sēdēs notiks informācijas apmaiņa − kādā stadijā ir krimināllietas, kuras ir ierosinātas VK revīziju rezultātā. Tāpat deputāti iepazīsies ar pamatojumu, kādēļ pārtrauktas atsevišķas krimināllietas, kuras uzsāktas VK revīziju rezultātā.

Abas amatpersonas arī vienojās, ka nākotnē VK varētu aktīvāk iesaistīties priekšlikumu izstrādē normatīvo aktu pilnveidošanai, kas paredzētu lielāku valsts pārvaldē iesaistīto personu atbildību par veiktajām vai apzināti neveiktajām darbībām un pieņemtajiem lēmumiem. Komisijas priekšsēdētājas E.Siliņas skatījumā pašreizējā amatpersonu atbildības sistēmā trūkst stingra mehānisma, kas neļautu atbildīgajām amatpersonām izvairīties no disciplināras atbildības par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem.

VK izvērtēs iespēju publiskajā telpā sniegt informāciju par revīziju rezultātā sniegto ieteikumu finansiālo ietekmi, piemēram, cik lieli valsts budžeta līdzekļi ir ietaupīti konkrētu revīziju ieteikumu ieviešanas rezultātā.

Komisijas priekšsēdētāja un valsts kontroliere arī pārrunāja iespējas meklēt risinājumus VK budžeta palielināšanai, kas nepieciešams, lai nodrošinātu rezerves personālu un finanšu resursus iepriekš neplānotu operatīvu revīziju veikšanai, darbinieku noturēšanai un kompetences celšanai, kā arī, lai būtu pastāvīgi līdzekļi regulāru revīziju veikšanai pašvaldībās.

Lai veidotu VK kā koleģiālas iestādes tēlu, E.Krūmiņa lūdz mainīt VK revīziju rezultātu ziņošanas kārtību komisijā, piedāvājot risinājumu, ka turpmāk par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem varētu ziņot arī VK departamenta direktors, kura departamentā revīzija veikta.

E.Siliņa un E.Krūmiņa vienojās turpmāk organizēt regulāras ikmēneša tikšanās, lai pārrunātu gan komisijas un VK sadarbības pilnveidošanas iespējas, gan abu iesaistīto pušu aktualitātes.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā