Deputāti lūdz valdībai skaidrot, kādēļ ANO gadiem netiek iesniegts ziņojums par bērnu stāvokli Latvijā

(31.01.2013.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti nosūtījuši valdības vadītājam Valdim Dombrovskim adresētu vēstuli, lūdzot skaidrot, kādēļ Latvija kopš 2009.gada nav iesniegusi ziņojumu Apvienoto Nāciju Organizācijai par bērnu stāvokli Latvijā.

„Sociālās drošības apakškomisijā vērtējot bērnu situāciju Latvijā, deputāti šo otrdien bija nopietni nobažījušies par zemajiem rādītājiem vairākās pozīcijās, kas liecina par problēmām valsts īstenotajā politikā. Taču vēl jo vairāk esam satraukti, ka par patieso situāciju jau gadiem netiek ziņots ANO. Līdz ar to, ka valsts nesniedz oficiālo ziņojumu, arī nozarē strādājošās nevalstiskās organizācijas nevar rakstīt savu alternatīvo ziņojumu, kas citās valstīs ir ierasta prakse,” lietas būtību raksturo Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Līdztekus deputāti lūdz premjerministru skaidrot, kādēļ Latvija nav parakstījusi Eiropas Padomes Konvenciju „Par bērnu aizsardzību pret seksuālu izmantošanu un seksuālu vardarbību”. Konvencija atvērta parakstīšanai Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) 2007.gadā, to parakstījušas 45 no 47 tajā pārstāvētajām valstīm, un puse valstu konvenciju jau ratificējušas. Kā norāda A.Barča, Saeimas ilggadējam pārstāvim EPPA deputātam Andrim Bērziņam trūkst argumentu, lai kolēģiem paskaidrotu, kādēļ Latvija ir viena no divām pēdējām valstīm, kura konvenciju vēl nav parakstījusi.

Skatot jautājumu par bērnu stāvokli mūsu valstī, deputāti sēdē konstatēja, ka samazinās veselo bērnu īpatsvars, traumatisma līmenis bērnu vidū saglabājas augsts, ievērojamam skaitam bērnu noteikta invaliditāte, bet ģimenēm, kurās ir bērns ar garīgās attīstības traucējumiem, netiek sniegts pietiekams atbalsts. Tāpat pieaug zīdaiņu mirstība un bērniem, kas vecāki par vienu gadu, galvenais nāves cēlonis ir ārējās iedarbes sekas. Alkoholisko dzērienu patēriņš nepilngadīgo personu vidū Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, liels skaits bērnu ar invaliditāti mācās speciālajās izglītības iestādēs, nevis iekļaujošā vidē. Ir izplatīta vardarbība vienaudžu vidū, palielinās seksuālo noziedzīgo nodarījumu skaits, kuros cietuši nepilngadīgie, pieaug fiziska un emocionāla vardarbība pret bērniem, liecina Labklājības ministrijas sniegtā informācija.

Sociālo un darba lietu komisijas Sociālās drošības apakškomisija 2013.gada 29.janvāra sēdē skatīja jautājumu par bērnu stāvokli Latvijā, piedaloties Labklājības ministrijas, organizācijas „Glābiet bērnus”, biedrības „Zvannieku mājas”, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvjiem. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde