Kalniņa-Lukaševica COSAC konferencē: tikai spēcīga ES var efektīvi aizstāvēt dalībvalstu intereses

(29.01.2013.)

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu intereses efektīvi aizstāvēt varēs tikai spēcīga ES, tāpēc ir jāpieliek maksimālas pūles ES stiprināšanai. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) sanāksmē, kas šajās dienās notika Īrijas galvaspilsētā Dublinā.

„Tikai spēcīga Eiropas Savienība varēs nodrošināt Eiropas konkurētspēju pasaulē, tostarp ekonomikas, finanšu, vides un aizsardzības jomā, tāpēc ir jāstrādā pie eirozonas un Eiropas Savienības spēcināšanas. Tas nozīmē arī kvalitatīvu diskusiju par Ekonomiskās un monetārās savienības nākotni,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja diskusijā uzsvēra arī nepieciešamību palielināt nacionālo parlamentu lomu ES lēmumu pieņemšanas procesā, tādējādi palielinot to demokrātisko leģitimitāti. „Latvijas parlaments ir apņēmies aktīvi iesaistīties diskusijā un lēmumu pieņemšanas procesā par Eiropas Savienības nākotni. Esmu pārliecināta, ka arī aizvien ciešāk integrētā Eiropas Savienībā dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem ir jāieņem galvenā loma demokrātiskās leģitimitātes nodrošināšanā,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Eiropadomes priekšsēdētājs Hermanis Van Rompejs pagājušā gada sākumā sacīja, ka, ja ne formālā, tad vismaz politiskā līmenī visi dalībvalstu nacionālie parlamenti savā ziņā ir kļuvuši par Eiropas institūcijām. Esmu pārliecināta, ka viņam ir taisnība. Tomēr nacionālo parlamentu lomai jābūt atzītai arī formāli,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Z.Kalniņa-Lukaševica no 27. līdz 28.janvārim uzturējās darba vizītē Īrijā, kur piedalījās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtības centrā ir jautājumi par Īrijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm un Eiropas nākotni, tiecoties uz patiesu ekonomisko un monetāro savienību.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā