Ceturtdien Saeimā notiks ikgadējās ārlietu un Eiropas lietu debates

(23.01.2013.)

Ceturtdien, 24.janvārī, Saeimā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates. Sēdē par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņos ārlietu ministrs un pēc tam tiks atklātas debates.

„Latvijas ārpolitika kalpo par pamatu mūsu valsts ekonomiskajām interesēm un veicina ārvalstu investīciju piesaisti. Saeimai ir būtiska loma Latvijas ārpolitikā. Latvija ir starptautisko parlamentāro organizāciju dalībvalsts, un Saeimas deputāti darbojas vairākās šādās organizācijās, kā arī deputātu sadarbības grupās ar citām valstīm. Tāpēc būtiski, lai parlaments un citas iesaistītās puses īstenotu koordinētu ārpolitisko darbību un paustu vienotu mūsu valsts pozīciju,” norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš un uzsver, ka ikgadējās Saeimas ārpolitikas debates ir iespēja deputātiem ne vien paust savus, bet arī uzklausīt citu viedokļus.

Komisijas priekšsēdētājs kā būtiskākās ārpolitikas aktualitātes min diskusiju par Latvijas virzību uz dalību eirozonā, gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē un nākamo ES daudzgadu budžetu, kā arī ES nākotni. Tāpat nozīmīga ir diskusija par ārējām ekonomiskajām attiecībām un reģionālo sadarbību, drošības politiku un transatlantiskajām attiecībām, kā arī par sadarbību ar diasporu, attīstības sadarbību un attiecībām ar Krieviju.

„Eiropas jautājumu eksperti atzinīgi novērtējuši ārlietu ministra ziņojumu, un tas paver ceļu kvalitatīvai diskusijai Saeimas ikgadējās ārlietu un Eiropas lietu debatēs. Diskusijā tiks iezīmēti ne vien valdības definētie Latvijas ārpolitikas darbības virzieni un mērķi, bet arī Saeimas deputātu redzējums,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Kvalitatīva un gudra Latvijas prezidentūra ES Padomē, eiro ieviešana un aktīva līdzdalība diskusijā par tālāku ES integrāciju ir Latvijas izaicinājumi ES tuvākajā nākotnē. To apliecina ne vien ārlietu ministra ikgadējais ziņojums, bet arī Saeimas Eiropas lietu komisijas līdzšinējā darba kārtība, kurā liela daļa veltīta tieši šiem tematiem, norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Gatavojoties ārpolitikas debatēm, 11.janvārī Eiropas lietu komisija uz diskusiju par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā, tostarp Latvijas izaicinājumiem ES tuvākajā nākotnē, bija aicinājusi ES jautājumu ekspertus. Savukārt 16.janvārī Ārlietu komisija ar ārlietu ekspertiem diskutēja par ziņojumu un, vai Latvijā nepieciešama ārpolitikas ilgtermiņa stratēģija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, apspriežot ārlietu ministra ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā, runas laiks nedrīkst pārsniegt desmit minūtes, bet, runājot otro reizi, — piecas minūtes.

Sekot ārlietu debatēm klātienē aicināti Latvijā akreditēto diplomātisko misiju vadītāji, bet tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv tās varēs vērot ikviens interesents.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī.

Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā