Saeima ceturtdien lems par jaunu kārtību bezmantinieku mantas pārņemšanai

(16.01.2013.)

Saeima ceturtdien, 17.janvārī, galīgajā lasījumā lems par jaunu regulējumu bezmantinieka mantas pārņemšanai, kas paredz bezmantinieku mantas atsavināšanas funkciju nodot zvērinātu tiesu izpildītāju pārziņā, tādējādi efektivizējot atsavināšanas procesu un atbrīvojot valsts iestādes no tām neraksturīgām funkcijām.

Saeima lems arī par konceptuālu atbalstu Mediācijas likumprojektam, kas veicinās civiltiesisku strīdu risināšanu ārpus tiesas un nostiprinās mediāciju kā alternatīvu veidu domstarpību risināšanai. Mediācijas ieviešana ir daļa no pasākumu kopuma, lai atslogotu tiesas un paātrinātu lietu izskatīšanu.

Saeima otrajā lasījumā skatīs grozījumus likumā „Par tiesu varu”, kas paredz noteikt rajona (pilsētas) tiesnesim izmaksāt valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, ja ierosināta disciplinārlieta vai uzsākts kriminālprocess un viņš atstādināts no amata. Tāpat grozījumi paredz pilnveidot tiesisko regulējumu attiecībā uz tiesneša amata pildīšanas maksimālā vecuma noteikšanu, paredzot dažādu instanču tiesnešiem vienotu amata pildīšanas maksimālo vecumu. Cita starpā grozījumi paredz arī publiskot atklātā tiesas sēdē pieņemtus tiesas spriedumus, publicējot tos internetā.

Savukārt, lai pilnveidotu normatīvos aktus, kas attiecas uz pasta nozari, novērstu esošā regulējuma trūkumus un padarītu to pārskatāmāku visiem pasta pakalpojumu tirgus dalībniekiem, Saeima otrajā lasījums lems arī par grozījumiem Pasta likumā.

Parlamenta darba kārtībā ir arī vairāku valdības izstrādāto likumprojektu nodošana izskatīšanai komisijās.

Saeimas sēdē paredzētas arī valsts kontroliera vēlēšanas. Valsts kontroliera amatam izvirzītas divas kandidātes ― Iveta Ruktovska un Elita Krūmiņa.

Kopumā 17.janvāra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 22 jautājumi.




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.jūlijā