Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi ziemas sesijā

(09.01.2013.)

Saeima ceturtdien, 10.janvārī, sanāks uz pirmo sēdi 2013.gada ziemas sesijā. Izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas paredz nodrošināt iespēju aizstāvim un prokuroram pieprasīt no fiziskajām un juridiskajām personām kriminālprocesam nozīmīgus dokumentus un ziņas par faktiem, lai tos iesniegtu kā papildu pierādījumus tiesas izmeklēšanas laikā. Sēdes darba kārtībā kopā iekļauti 34 jautājumi.

Galīgajā lasījumā Saeimā plānots izskatīt sešus likumprojektus, tostarp grozījumus Jūras kodeksā, kas paredz mazināt administratīvo slogu kuģu īpašniekiem un novērst praksē konstatētās nepilnības. Darba kārtībā iekļauti arī grozījumi likumā „Par Latvijas Banku”, nosakot, ka Latvijas Banka emitēs eiro banknotes un monētas un noteiks prasības eiro skaidras naudas apstrādes iekārtām un banknošu apstrādes kvalitātes prasības.

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima lems par Latvijas un Lietuvas valdību līguma par bijušajā PSRS uzkrāto apdrošināšanas periodu ieskaitīšanu apstiprināšanu. Līguma apstiprināšana novērsīs situāciju, kad, piešķirot pensiju saskaņā ar Latvijas un Lietuvas normatīvajiem aktiem, apdrošināšanas stāžā ieskaita vienu un to pašu darba vai tam pielīdzināto periodu, kas uzkrāts bijušajā PSRS līdz 1990.gada 31.decembrim.

Pirmajā lasījumā Saeima ceturtdien lems par likumprojektu „Par kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās”, kas paredz līdzšinējo vienreizējo atlīdzību par lauksaimnieciskās vai mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās turpmāk kompensēt ar ikgadējiem atbalsta maksājumiem no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Tāpat Saeima lems par konceptuālu atbalstu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz administratīvo atbildību par kuģu pasažieru tiesību neievērošanu reisa atcelšanas vai aizkavēšanās gadījumā.

10.janvāra sēdē deputāti arī lems par 12 valdības iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz noteikt nodokļa maksātāja statusa zaudēšanas termiņu un piemērojamo nodokļa likmi, ja mikrouzņēmumu deklarācijā tiek precizēta informācija par iepriekšējo taksācijas periodu, kā arī nodokļa maksātāja atbildību, ja darbinieki nav brīdināti par nodokļa maksāšanas režīma maiņu. Likuma grozījumi arī rosināti, lai nodrošinātu Darba likuma normu ievērošanu attiecībā uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieku atlīdzību.

Izskatīšanai komisijās plānots nodot arī grozījumus Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām vai Ministru kabinetam pieņemt lēmumu par attiecīgā īpašuma vai neapbūvēto zemesgabalu privatizācijas izbeigšanu.

Otrajā lasījumā Saeima ceturtdien izskatīs grozījumus Aizsargjoslu likumā, kas nosaka ierobežojumus antenu, metāla konstrukciju un ēku būvniecībai tiešā stacionāro radiomonitoringa punktu tuvumā, lai aizsargātu to antenas no dažādiem signālu traucējumiem un no situācijām, kad monitorējamie signāli tiek slāpēti vai dzēsti.

Tāpat deputāti skatīs otrajam lasījumam sagatavotos grozījumus valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas likumā, kas paredz pagarināt termiņu līdz 2014.gada 31.decembrim, kādā pašvaldības vai valsts akciju sabiedrība „Privatizācijas aģentūra” var pieņemt lēmumu par dzīvojamās mājas privatizācijas uzsākšanu.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.jūlijā