Ilmārs Latkovskis: kultūras kanons ir mērķtiecīgs sabiedrības saliedēšanas darbs

(27.12.2012.)

„Ne vienmēr nozīmīgākais veikums ir tas, kas izpelnās vislielāko sabiedrības uzmanību. Tā ir arī ar Sabiedrības saliedētības komisijas veikumu rudens sesijā. Pirmajā vietā es liktu Latvijas kultūras kanona aktualizēšanu. Otrajā – komisija panāca valsts budžeta finansējumu diasporas latviešu bērnu nometnēm un citiem integrācijas pasākumiem. Trešajā – komisija izstrādāja likumprojektu par Otrā pasaules kara karavīriem un sekmīgi nodeva to tālākai izskatīšanai un pilnveidošanai Saeimā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, vērtējot Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas paveikto 2012.gada rudens sesijā.

Komisija aktualizēja jautājumu par kultūras kanonu, uzsverot, ka tam jākļūst par ietekmīgu instrumentu valsts kultūras, izglītības, sabiedrības saliedētības un Latvijas tēla veidošanā. „Sabiedrības saliedētības pamats ir kultūra. Mums jābūt kopīgām vērtībām, kuras saliedē. Būtiski, ka rudens sesijā komisija uzdeva Kultūras ministrijai līdz nākamā gada 1.februārim ne vien izstrādāt kultūras kanona atjaunošanas koncepciju, bet arī priekšlikumus tā iedibināšanai,” pauž I.Latkovskis, uzsverot, ka tas ir mērķtiecīgs sabiedrības saliedētības darbs pretstatā skriešanai pēc dažādām atraktīvām provokācijām, ar ko daudzi virspusēji saprot sabiedrības saliedētību.

Rudens sesijā komisijas darbakārtībā bija arī jautājums par sabiedrības saliedētības pasākumu finansēšanu nākamajā gadā. 2013.gada valsts budžetā ir rasti līdzekļi, un arī nākamgad notiks vasaras nometnes diasporas latviešu bērniem Latvijā un tiks atbalstīta saiknes uzturēšana ar latviešiem ārzemēs. Komisija iepazinās arī ar Rīgas pilsētas sabiedrības integrācijas programmu un pārrunāja pasākumus, kas vērsti uz saiknes ar diasporu nodrošināšanu nākamajā gadā. Tāpat komisijas deputāti centās gūt priekšstatu, ar kādām grūtībām saskaras Latvijā ilgstoši dzīvojošie ārvalstu pilsoņi, lai pilnvērtīgi iekļautos latviešu vidē un Latvijas kultūrvidē.

Rudens sesiju Sabiedrības saliedētības komisija noslēdza, demonstrējot spēju veidot dialogu sabiedrību šķeļošos jautājumos, norāda I.Latkovskis. Komisija sagatavoja un izskatīšanai Saeimā iesniegusi likumprojektu „Par Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusu”, kas paredz valsts atbalstu tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri Otrā pasaules kara laikā tika mobilizēti karojošo valstu militārajos formējumos.

Tāpat komisijas darba grupa sagatavoja sākuma ziņojumu, kura mērķis ir pilnveidot pilsonības piešķiršanas procesu, uzlabot informācijas par naturalizācijas procesu pieejamību un veicināt naturalizācijas kandidātu zināšanas par Latviju. Komisija arī apzināja pētījumus sabiedrības integrācijas un sašķeltības jomā - iepazinās ar Latvijas nepilsoņu attieksmi pret Latvijas pilsonības iegūšanu naturalizācijas kārtībā un faktorus, kas veicina vai kavē izvēli kļūt par Latvijas pilsoņiem, kā arī iepazinās ar tiesībsarga atzinumu par Eiropas Savienības finanšu instrumentu un valsts budžeta līdzekļu izlietojumu romu integrācijai.

Sabiedrības saliedētības komisija tika izveidota uz līdzšinējās Pilsonības likuma izpildes komisijas bāzes un darbojas kopš šī gada aprīļa. Komisijas mērķis ir veicināt sabiedrības saliedētību un pārvarēt etnisko sašķeltību, un tās galvenie uzdevumi ir veikt analīzi par līdzšinējo integrācijas politiku Latvijā un, iesaistot plašsaziņas līdzekļus un sabiedriskās organizācijas, rosināt kvalitatīvi jaunu dialogu par nacionālo vienotību un saliedētību. Rudens sesijā notikušas 14 komisijas sēdes un viena Sabiedrības saliedētības komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde.

Sabiedrības saliedētības komisijā strādā 17 deputāti.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde