Izglītības, kultūras un zinātnes komisija aicina zinātnes institūciju izvērtēšanā piesaistīt arī Latvijas ekspertus

(18.12.2012.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 18.decembrī, ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjiem pārrunājot plānoto zinātnes institūciju izvērtējumu, ko paredzēts uzdot veikt Ziemeļu ministru padomes organizācijai Nordforsk, aicināja tajā piesaistīt arī Latvijas zinātnes ekspertus.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete uzsvēra, ka Nordforsk nenoliedzami ir augstas kvalitātes eksperti, tomēr vislabākie rezultāti gūstami, pusēm sadarbojoties ― mūsu valstij jāuzstāj, ka zinātnisko institūciju izvērtēšanai jānotiek koleģiāli, paredzot arī Latvijas akadēmisko aprindu līdzdalību izvērtējuma projekta un metodikas izstrādē.

Ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanaga sacīja, ka ekspertu izvēle ir Ziemeļu ministru padomes ziņā. Komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) pauda bažas, vai ārvalstu eksperti spēs korekti izvērtēt mūsu valsts sociālo un humanitāro zinātņu pētījumus.

Savukārt komisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība) pauda neizpratni par procesu, kādēļ un kā izvērtējuma veikšanai izvēlēta tieši Nordforsk. I.Vanaga skaidroja, ka Nordforsk ir starptautiski atzīta organizācija, tai ir liela pieredze un iespējas piesaistīt augsta līmeņa ārvalstu ekspertus. Tā izvēlēta par sadarbības partneri, balstoties uz vēsturisko sadarbību un 2011.gadā noslēgto Ministru kabineta un Ziemeļu ministru padomes līgumu par sadarbību pētniecības un inovāciju, un tostarp arī zinātnisko institūciju izvērtēšanas jomā. I.Rībena pauda viedokli, ka labas valstu vēsturiskās attiecības nav korekts kritērijs, kā izvēlēties zinātnisko institūciju vērtētājus. Arī Valsts zinātnisko institūciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš pauda neizpratni, kādēļ netika rīkots konkurss.

Zinātnisko institūciju izvērtējuma mērķi ir zinātnisko institūciju potenciāla izvērtēšana, rekomendāciju izstrādāšana valdībai, augstskolām un zinātnes institūtiem un efektīvāka zinātnisko institūtu darbības modeļa izveidošana, ņemot vērā valsts prioritātes, deputātus informēja I.Vanaga.

Starptautiska izvērtēšana ir pasaules zinātnes prakse, tomēr gala lēmumu pieņem katra valsts, sacīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskais direktors Elmārs Grēns, vēršot uzmanību, ka zinātnisko institūciju izvērtējuma projekts neparedz skaidru valsts lēmumu pieņemšanas stratēģiju un nenosaka, kas tajā piedalīsies.

I.Kalviņš akcentēja zinātnes aprindu satraukumu, ka likumā par obligātu noteiktajam zinātnes institūciju izvērtējumam jau bija jābūt pabeigtam, tāpēc ir apdraudēta valsts bāzes finansējuma saņemšana. Savukārt komisijas priekšsēdētāja jautāja, vai, ņemot vērā, ka izvērtējuma rezultāti būs pieejami tikai 2014.gada beigās, finansējuma pieaugums zinātnei ir iespējams jau 2014.gadā. IZM parlamentārā sekretāre sacīja, ka valdība par to plāno lemt, kad izvērtējums būs pabeigts.

I.Druviete vērsa uzmanību, ka komisija pie zinātnes institūciju izvērtējuma jautājuma atgriezīsies nākamā gada sākumā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde