Izglītības, kultūras un zinātnes komisija virza Augstākās izglītības padomes locekļu kandidātus balsojumam Saeimā

(12.12.2012.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 12.decembrī, vērtēja Augstākās izglītības padomes locekļu amatiem izvirzītās kandidatūras un nolēma tās virzīt apstiprināšanai Saeimā.

Augstākās izglītības padomes locekļu amatiem Saeimā izvirzīti Juris Ekmanis, Andris Teikmanis, Ineta Tamane, Aigars Rostovskis, Jānis Rozenblats, Jānis Vētra, Tatjana Volkova, Vilnis Rantiņš, Ilze Trapenciere, Edvards Ratnieks un Juris Zaķis. Saskaņā ar Augstskolu likumā ietverto regulējumu kā padomes loceklis valdības sēdēs to pārstāv izglītības un zinātnes ministrs.

Pamatojot savu motivāciju darbam padomē, kandidāti norādīja uz savu profesionālo pieredzi administratīvajā un akadēmiskajā jomā dažādās augstākās izglītības nozarēs. Komisijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) apliecināja savu uzticību izvirzītajiem kandidātiem - to daudzpusīgā pieredze varēs sniegt būtisku ieguldījumu padomes darbā. Arī komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) pauda pārliecību, ka dažādu jomu pārstāvji Augstākās izglītības padomē ir ieguvums - auglīgu diskusiju rezultātā tā spēs sasniegt labus rezultātus.

Komisijas deputāti par katru kandidātu balsoja atsevišķi. Tomēr neatkarīgi no komisijas balsojuma saskaņā ar Augstskolu likumu Augstākās izglītības padomi 12 locekļu sastāvā pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma apstiprina Saeima. Katrs kandidāts saņēma komisijas deputātu balsu vairākumu.

Komisijas deputāts Guntars Bilsēns (RP) un Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanaga, atzīstot, ka ir grūti izvērtēt katra esošā padomes locekļa devumu, balsojumā par to atkārtotu ievēlēšanu atturējās. Padome nav pildījusi visus tai likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas, tostarp nav izstrādāta augstākās izglītības koncepcija un priekšlikumi augstskolu struktūras maiņai, pamatoja I.Vanaga. Komisijas deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) vērsa uzmanību, ka konstatētajām problēmām jāmeklē sistēmiski risinājumi, nevis atsevišķas vainīgās personas. Savukārt J.Kursīte-Pakule akcentēja, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju augstākās izglītības jomā, padomes apstiprināšanu nevajadzētu apturēt vai kavēt.

Savukārt Saskaņas Centra frakcijas deputāti, balsojot pret atkārtotu Latvijas Studentu apvienības izvirzītā kandidāta Edvarda Ratnieka apstiprināšanu, norādīja uz iespējamām kandidāta politiskajām saistībām.

Deputāts Vladimirs Reskājs (SC) vērsa uzmanību uz augstākās izglītības nozares institūciju domstarpībām saistībā ar studiju programmu novērtējumu. Padomes pašreizējais priekšsēdētājs un locekļa kandidāts Jānis Vētra atbildēja, ka novērtējums īstenots, ievērojot noteiktos standartus un metodiku, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija nolēmusi veikt projekta auditu. Komisijas deputāts Ņikita Ņikiforovs (SC), norādot uz ministrijas un padomes komunikācijas problēmām, uzsvēra, ka nav pieņemamas savstarpējās sarunas, izmantojot auditoru starpniecību.

Balsojums par Augstākās izglītības padomes kandidātiem Saeimā paredzēts 20.decembrī. Saeimas deputāti atklāti balsos par katru izvirzīto kandidātu. Augstākās izglītības padomes locekļu kandidatūras Saeima var noraidīt, deputātiem vai frakcijām iesniedzot motivētus iebildumus pret kandidātiem, nosaka Augstskolu likums.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā